Besteed het geld uit de JOLA waar het echt nodig is

De Jonge Landbouwersregeling (JOLA) doet geen recht aan de echte bedrijfsvraagstukken, vindt Arjo Bogers.

Besteed+het+geld+uit+de+JOLA+waar+het+echt+nodig+is
© koos van der spek

Hans Akkermans heeft helemaal gelijk in zijn opinie in Nieuwe Oogst van 27 februari. Ik ben 37 en bijna twintig jaar lid geweest van NAJK. Drie jaar geleden heb ik het melkveebedrijf overgenomen. Twee jaar heb ik gewacht met investeringen die mooi in de JOLA kunnen vallen. Nu komen ze met zo'n lijst waar je uit mag kiezen en de landbouw ergens op aan willen sturen.
Zoals een windmolen. Natuurlijk zijn er jongelui die zo'n ding willen, maar de plekken waar dat mag, zijn beperkt. En moet zo'n knul dan ook nog financiële hulp krijgen?
Dan de machines. Volgens mij heeft een aantal bestuurders die bij die gesprekken zaten, gewoon hun verlanglijstje meegenomen. Dat er voor niet-kerende grondbewerkingsmachines subsidie mogelijk is, is te begrijpen. Je laat de meststoffen mooi bovenin, minder afbraak organische stof, en een geweldig bodemleven, met goede gewassen als gevolg.
Maar een spit- met zaaimachine om de hele bodem naar gruzelementen te helpen, alles diep weg te werken, om er zo niks meer aan te hebben?
In het traject naar een bedrijfsovername toe wordt er vaak voor gekozen bepaalde investeringen nog net wel of net niet voor de overname te doen. Volgens mij was de bedoeling van de JOLA om net die investeringen die nog niet gedaan zijn makkelijker te maken. En als dat een nieuwe sleufsilo is, een andere trekker of een grotere melkstal, maakt in mijn ogen weinig uit, maar het geld wordt dan daar besteed waar het hard nodig is.
Jonge boeren, die het toch al zwaar hebben na een overname en met de lage prijzen, worden op dit moment geprikkeld om maar iets aan te schaffen wat ze eigenlijk niet nodig hebben. Want je mag maar een aantal jaren meedingen naar die subsidie, en wie weet wat ze volgend jaar weer op hun verlanglijstje hebben staan. En het zou zonde zijn om dat geld eigenlijk te laten liggen.
Ik hoop dat een deel van het budget overblijft. Dan zijn er een hoop verstandige jonge boeren en zie je dat de JOLA zo niet functioneert.

Arjo Bogersmelkveehouder in Brakel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer