%27We+moeten+niet+nog+meer+versnipperen%27
Achtergrond
© Geert Job Sevink

'We moeten niet nog meer versnipperen'

Akkerbouwer Gerald Maters (26) uit Niekerk (De Marne) is sinds kort voorzitter van het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK). Zijn ambities zijn hoog. Hij streeft naar een dubbel aantal leden over twee jaar. Ook zoekt hij meer de samenwerking met LTO Noord op. 'De belangenbehartiging staat onder druk. We moeten niet nog meer versnipperen.'

Maters had zijn termijn als voorzitter van het AJK Hogeland er nog niet eens op zitten, toen hij werd gevraagd als voorman voor het GrAJK. 'Het AJK Hogeland heeft mij in die drie jaar vastgezogen. Het is een heel enerverende club jonge fanatieke boeren', vertelt hij vol vuur in de kantine van het akkerbouwbedrijf dat hij samen met zijn broer Arjan runt.

In drie jaar groeide het ledenbestand onder zijn voorzitterschap van zo'n zeventig leden naar een dikke honderd. 'Naast kennisontwikkeling focusten we ons erg op ledenbinding. We organiseerden elk jaar een oogstborrel in een nieuw gebouwde schuur, gingen op excursie naar Kuil Banden bij Engelbert, bezochten een kalimijn en gingen op skivakantie naar Winterberg. Die wisselwerking pakte goed uit.'

Meer ledenbinding en -werving heeft hij ook voor ogen voor het GrAJK, waarvan een dikke 400 jonge boeren lid zijn. Want de macht van het getal spreekt de politiek aan, is zijn ervaring. 'Jonge boeren zijn erg met hun bedrijf bezig. Maar als we de politiek en maatschappij niet laten zien waarmee we bezig zijn, verliezen we altijd. We moeten een boerenfront vormen. '

Volgens hem is een taak weggelegd voor jongeren om het verhaal meer te vertellen in media, het liefst op tv. 'Het succesverhaal van de boerinnen met hun actie kalverliefde is dat ze lieten zien hoe het er op een agrarisch bedrijf aan toe gaat. Je ziet dat dat makkelijk scoort. Dat kunnen jonge boeren ook heel goed, ze laten op social media al veel van hun bedrijf zien. Er valt nog heel veel voor hen te winnen.'

Dat merkt Maters ook in de gesprekken die hij inmiddels voert met de provinciale politiek. Met het provinciebestuur bekijkt hij of een aanpassing van de Jonge Landbouwersregeling mogelijk is.
'Die regeling komt niet goed uit de verf. Het geld gaat vooral naar jongeren die het bedrijf nog niet hebben overgenomen, terwijl het is bedoeld voor jongeren die finan-cieel zwaar zitten omdat ze die stap net hebben gemaakt.

Daarbij komt dat de investeringen voor steun niet passen bij iemand die net het bedrijf heeft overgenomen. Een nieuwe stal of schuur zoals op de lijst staat is voor bedrijfsopvolgers nog niet in zicht.'

Waar belangenbehartiging zeker geholpen heeft is de ruimte die provincie nu geeft aan intensieve veehouders in Groningen. 'Die opening kon alleen gerealiseerd worden met een club boeren die heel voorzichtig aan de provincie doorgeeft dat om te kunnen vernieuwen enige groei noodzakelijk is.'

Om jongeren te laten zien wat belangenbehartiging inhoudt houdt het GrAJK op 21 mei de eerste dag van het GrAJK samen met de provincie en LTO Noord. Hiervoor worden alle jongeren met affiniteit voor de sector uitgenodigd, ook die bij een mechanisatiebedrijf werken. 'Als dit een succes wordt, gaan we dit ieder jaar organiseren.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer