Jonge+Landbouwersregeling+uitgesteld
Nieuws
© NAJK

Jonge Landbouwersregeling uitgesteld

De Jonge Landbouwersregeling kan in oktober dit jaar nog niet worden opengesteld. De inhoudelijke invulling ervan is nog niet compleet en kan daarom op dit moment niet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Unie.

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is nauw betrokken bij de invulling van de Jonge Landbouwersregeling, waarvoor de verantwoordelijkheid bij de provincies ligt.

Het doel is om de regeling zo snel mogelijk, ingevuld op een efficiënte en doeltreffend manier, in het belang van jonge boeren en tuinders, goedgekeurd te krijgen.

Openstelling

Het NAJK streeft naar openstelling in het eerste kwartaal van 2015. De gebruikelijke openstelling in het najaar kan daarna gehandhaafd blijven. De verschuiving geeft geen gevolgen voor het beschikbare budget, verzekert bestuurslid Sander Thus.

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat per 1 januari 2015 van start en loopt tot 2020. De Jonge Landbouwersregeling is daarin behouden gebleven, maar wordt anders ingevuld, geeft Thus aan.

Bedrijfsovername

De regeling is bijvoorbeeld niet meer alleen voor jonge boeren en tuinders na bedrijfsovername, maar is nu ook toegankelijk voor leden in maatschap.

Het eigen vermogen van de jonge boer of tuinder in het bedrijf is voor de hoogte van het subsidiebedrag medebepalend.

'Op basis van het percentage eigen vermogen krijg je eenzelfde percentage van de aangevraagde subsidie', licht Thus toe. 'Bij volledige bedrijfsovername is het subsidiebedrag 100 procent.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer