Forse daling boerenbedrijven in 2016

UPDATE - Het aantal landbouwbedrijven in Nederland neemt dit jaar met een ongekend aantal af. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS op basis van de recente landbouwtelling.

Het CBS registreerde dit jaar 55.364 landbouwbedrijven, een daling van 8.549 bedrijven, oftewel 13 procent, ten opzichte van de telling in 2015.

De daling van het aantal landbouwbedrijven is al jaren aan de gang, maar sinds 2000 was deze niet zo groot. Ten opzichte van 2014, toen er nog 63.913 landbouwbedrijven waren, heeft Nederland nu ruim 10.000 (15,5 procent) minder boeren. In 2000 telde Nederland nog 97.389 landbouwbedrijven.

Belangrijkste oorzaak voor de daling is de nieuwe wijze waarop gemeten wordt, zegt landbouwwoordvoerder Cor Pierik van het CBS. 'Voor het eerst hebben wij gebruik gemaakt van de inschrijvingen van bedrijven bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor vallen veel kinderboerderijen, schapenhouders en manages af. Dit zijn dan particulieren die hobbymatig met dieren actief zijn en zich daarom niet bij de KvK inschrijven. Zij hebben overigens nauwelijks invloed op de productie van de landbouw.'

Graasdieren

De daling dit jaar is vooral groot bij bedrijven met graasdieren. Daar daalde het aantal boeren met 5.854 naar 27.787. In de akkerbouw zakte het aantal bedrijven met 1.606 naar 10.787. In de tuinbouw nam de bedrijvigheid af met 693 ondernemingen, hier zijn nu nog 7.350 ondernemers actief.

De grootste afnames zijn in de provincie Groningen, op de Veluwe en langs de kust van Noord- en Zuid-Holland.

Het CBS meldt dat de grote daling van dit jaar een eenmalige trendbreuk is veroorzaakt door de opschoning van de meetmethode. 'Normaal gesproken hebben we een autonome daling van zo'n 2000 landbouwbedrijven per jaar. Ik verwacht dat we daar volgend jaar weer op uitkomen', aldus Pierik.

Bekijk via deze kaart de daling in uw gemeente.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer