Verlies+derogatie+kost+480%2E000+melkkoeien
Nieuws
© Arno de Snoo

Verlies derogatie kost 480.000 melkkoeien

Als Nederland de derogatie verliest, kost dat de melkveehouderij 480.000 melkkoeien. Dat is ruim 28 procent van de totale melkveestapel.

Tot die constatering komt onderzoeker Cor Pierik van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Hij heeft zijn berekening op basis van de meest actuele cijfers over 2016 op Twitter gezet. Nederland telt momenteel ruim 1,7 miljoen melkkoeien.

Volgens Pierik daalt de plaatsingsruimte van dierlijke mest met 56 miljoen kilo stikstof in de melkveehouderij, als Brussel Nederland geen nieuwe derogatie verstrekt. Dat komt neer op de mestproductie van 480.000 melkkoeien.

Plaatsingsruimte

De Nederlandse melkveehouderij heeft met derogatie een plaatsingsruimte van ruim 200 miljoen kilo stikstof. Als de derogatie verdwijnt, wordt dat 143 miljoen kilo, een verlies van 56 miljoen kilo stikstof voor de melkveehouderij. De totale plaatsingsruimte daalt voor Nederland dan met 70 miljoen kilo stikstof.

Pierik gaat verder van uit dat de 88 procent van de bedrijven die meer dan 80 procent grasland hebben ook gebruikmaken van de extra plaatsingsruimte. Een melkveehouder mag volgens de derogatie in plaats van 170 kilo stikstof per hectare, 230 of 250 kilo stikstof plaatsen. Dat is afhankelijk van de grondsoort. Bij een gemiddelde excretie van een melkkoe van 118 kilo stikstof, komt het totale verlies neer op 480.000 koeien.

Effect

Pierik benadrukt dat het puur om een cijfermatige benadering. Hij wil alleen laten het zien wat het verlies van derogatie betekent voor de Nederlandse veehouderij. Maatregelen om de mestproductie te reduceren zijn hierin niet opgenomen. Ook het effect op de mestmarkt neemt volgens hem toe, waardoor de druk de varkenshouderij toeneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer