Opbrengst+aardappelen+gelijk+aan+2015
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opbrengst aardappelen gelijk aan 2015

De opbrengst per hectare consumptieaardappelen was dit jaar 2 procent lager dan in 2015, het aardappelareaal was 2 procent groter. Dit jaar komt de bruto opbrengst van de hoeveelheid consumptieaardappelen hierdoor uit op 3,3 miljoen ton, net zoveel als in 2015.

Dit blijkt uit voorlopige productiecijfers van CBS over 2016. Deze oogstraming is gebaseerd op gegevens over de oppervlakte beteelde grond, die is waargenomen in de Landbouwtelling en op schattingen van de opbrengst per hectare.

De werkelijke hoeveelheid aardappelen die dit jaar geoogst wordt, kan volgens het CBS lager zijn. Bijvoorbeeld omdat niet alle aardappelen die in de grond zitten, geoogst kunnen worden omdat het land te nat of te droog is.

Droogte en natheid

Een hectare consumptieaardappelen gaf in 2016 gemiddeld 45,6 ton aan opbrengst. Vorig jaar was dat 0,8 ton hoger. Het areaal waarop dit jaar consumptieaardappelen is geteeld, was 2 procent groter dan in 2015. De teeltomstandigheden waren niet optimaal door zowel droogte als natheid.

In Flevoland was de opbrengst per hectare dit jaar het hoogst (50,5 ton), in Noord-Brabant en Limburg het laagst (42,9 ton). In Groningen, Noord-Brabant en Limburg zijn de opbrengsten per hectare tot wel 17 procent lager dan vorig jaar. In Drenthe, Overijssel, Flevoland is juist 10 procent meer aardappelen geoogst van een hectare. In Gelderland zelfs 16 procent meer.

Bieten en uien

Dit jaar oogsten de telers 5,5 miljoen ton suikerbieten en 1,4 miljoen ton uien, zo is de inschatting van het CBS. Per hectare was de opbrengst suikerbieten met ruim 77 ton, zo'n 7 procent lager dan vorig jaar.

Bij uien was dit met 55,5 ton ongeveer 3 procent lager. Het areaal suikerbieten was 21 procent groter dan vorig jaar, de oppervlakte uien was ruim 4 procent groter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer