Flevoland heeft grootste pompoenareaal

Flevoland gaat aan kop in de pompoenproductie. Een derde van de 813 hectare aan Nederlandse landbouwgrond met pompoenen lag dit jaar in Flevoland.

Flevoland+heeft+grootste+pompoenareaal
© VidiPhoto

Het pompoenareaal in Flevoland nam wel ruim 18 procent af ten opzichte van vorig jaar terwijl dit in de meeste provincies juist groeide. Qua areaal staat Gelderland met 100 hectare op de tweede plek en Zeeland met 72 hectare op de derde plek. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland telde dit jaar 341 pompoenbedrijven. In Flevoland waren er 52 pompoentelers tegen 61 vorig jaar. Ook nam het areaal af: van 347 naar 283 hectare. In de meeste provincies werd juist meer grond aan het telen van pompoenen besteed, waardoor het totale pompoenareaal vrijwel gelijk bleef.

Grootste stijger

In Noord-Brabant was de stijging het grootst en vergrootte het pompoenenareaal met de helft. Dit jaar gaat het om 58 bedrijven met een totale oppervlakte van 63 hectare (vorig jaar 42 hectare).

Het oppervlak dat door pompoentelers wordt verbouwd, verschilt sterk per provincie. Een doorsnee pompoenteler in Flevoland teelt op ruim 5,5 hectare pompoenen. Een vergelijkbare teler in Utrecht en Noord-Brabant verbouwt 1,1 hectare met pompoenen, het laagste niveau van alle provincies. Het landelijk gemiddelde is 2,4 hectare.

Frankrijk

In vergelijking met andere Europese landen komt het Nederlandse pompoenareaal in 2015 met 813 hectare op de negende plaats. In Frankrijk beslaat het verbouwen van pompoenen 3.800 hectare. Daarna volgen Duitsland (3.500 hectare) en Portugal (3.100 hectare). Van Italië en Slovenië zijn geen cijfers beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer