Minder koeien in de wei

Ondanks de groei van de melkveestapel stonden er in 2015 minder koeien in de wei. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente landbouwtelling.

Minder+koeien+in+de+wei
© Koen van Wijk

In 2015 liep 65 procent van de melkkoeien een deel van het jaar in de wei. In 2014 graasde nog 69 procent van de koeien, tien jaar geleden 80 procent. Op kleine bedrijven en op bedrijven in veenweidegebieden gaan de koeien het vaakst naar buiten.

Tussen 1 april 2014 en 1 april 2015 nam het aantal melkkoeien in de landbouwtelling toe met 50 duizend, het aantal koeien in de wei daalde daarentegen met ruim 30 duizend. Het aantal bedrijven dat melkkoeien laat grazen daalde van 78 twee jaar geleden naar 76 procent vorig jaar.

Bedrijfsgrootte

CBS-woordvoerder Cor Pierik zegt dat de afname van weidegang wordt veroorzaakt door toenemende bedrijfsgrootte in de melkveehouderij. Bij bedrijven met 80 tot 100 melkkoeien past 77 procent van de boeren weidegang toe. Bij bedrijven met 160 of meer melkkoeien laat 39 procent alle koeien grazen en doet 10 procent een deel van de koeien naar buiten. Grotere bedrijven laten vaker dan kleinere niet meer alle, maar slechts een klein gedeelte van de koeien weiden. Bij deze vorm van weidegang wordt gemiddeld 30 van de melkkoeien geweid.

In de typische veenweidegebieden in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland staan relatief het vaakst melkkoeien in de wei. Bedrijven in deze gebieden zijn doorgaans klein en hebben naar verhouding meer grasland beschikbaar voor beweiding.

Snijmaïs

In andere delen van Nederland ligt het aantal koeien per bedrijf gemiddeld hoger en er wordt vaker snijmaïs geteeld en aan de koeien gevoerd. Hoe groter een bedrijf en hoe minder grasland per koe beschikbaar is, hoe vaker een boer de melkkoeien op stal houdt. In Flevoland staan de minste koeien in de wei.

Volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) wijken de CBS-cijfers af van de groei in weidegang die de Duurzame Zuivelketen vorig jaar signaleerde. Het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de NZO zag in 2015 het percentage melkveebedrijven dat een vorm van weidegang toepast stijgen van 77,8 procent naar 78,3 procent.

Weidepremie

Naar verwachting zet de positieve trend zich dit jaar door, gezien het aantal melkveebedrijven dat dit seizoen voor het eerst weer is gaan weiden. In december maken LTO/NZO de gegevens over het huidige weideseizoen bekend.
De zuivelondernemingen stimuleren de weidegang door steeds meer producten van weidemelk op de markt te brengen. Ook keren zij een premie uit aan melkveehouders die hun koeien laten grazen.

Onlangs verhoogde verschillende zuivelbedrijven de premie voor boeren die weidegang toepassen. Maandag nog verhoogde FrieslandCampina de weidepremie naar 1,5 cent per kilo melk. Ook Cono en Bel Leerdammer verhoogde recentelijk de weidepremie die ze aan hun melkveehouders uitbetalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer