Geen extra suiker op EU-markt

De Europese Commissie (EC) neemt geen aanvullende maatregelen om extra voedingssuiker beschikbaar te krijgen voor de Europese markt.

Geen+extra+suiker+op+EU%2Dmarkt
© Nieuwe Oogst

Vorige maand kondigde de Commissie aan een tender uit te schrijven voor de invoer van 200.000 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief. Daarnaast zou extra suiker voor de voedingsmarkt beschikbaar moeten komen door de omzetting van nog eens 200.000 ton buiten-quotasuiker in quotasuiker.

Over dit voorstel zouden de lidstaten volgende week een besluit nemen. Maar nu blijkt dat het onderwerp extra voedingssuiker van de agenda voor het maandelijkse suikeroverleg van de EC is gehaald. 'Vermoedelijk gaat de EC er alsnog van uit dat er genoeg suiker beschikbaar is voor de Europese suikerverwerkers komend jaar', meldt de woordvoerder van RVO, die namens Nederland betrokken is bij het Europese suikeroverleg.

'De commissie komt hiermee tegemoet aan de wensen van CIBE, de Europese koepelorganisatie voor suikerproducenten.' CIBE vindt dat de huidige verkoopprijs van suiker geen ruimte biedt voor meer aanbod op de Europese markt.

De aanzet voor het aanvankelijke voorstel van de EC is de verwachte lage theoretische suikervoorraad in de Europese Unie op 30 september 2016. Die is berekend op 717.000 ton suiker. Bij een verbruik van 17 miljoen ton suiker door de Europese voedingsmiddelenindustrie is dat maar net voldoende voor iets meer dan twee weken consumptie. Vorig jaar bedroeg de theoretische eindvoorraad in de EU nog ongeveer 1,3 miljoen ton suiker.

Langdurige contracten

Volgens de woordvoerder van RVO maken de Europese suikerverwerkers zich zorgen over de beschikbaarheid van suiker gezien de verwachte voorraden. 'De meeste van hen hebben langdurige contracten voor de levering van suiker. Degenen die meer afhankelijk zijn van de spotmarkt zijn bang dat ze straks de hoofdprijs moeten betalen of achter het net vissen.'

Mogelijke reden voor het afketsen van het voorstel voor extra voedingssuiker op de Europese markt is dat de EC komend seizoen een grote suikeroogst verwacht in de EU. De commissie gaat ervan uit dat het areaal suikerbieten in de meeste lidstaten stijgt tot minimaal het niveau van het groeiseizoen 2014.

Verder neemt de suikerindustrie ongetwijfeld een voorschot op de quotumvrije markt na 2017 door de productie van extra suiker te stimuleren. Te veel geproduceerde suiker kan volgend jaar alsnog vermarkt worden als voedingssuiker.

Verder speelt mee dat de EC rekent op een afname van de suikerconsumptie. Suiker krijgt zeker in Europa een steeds negatiever imago. In Groot-Brittannië is sprake van het invoeren van een suikertaks. 'Bovendien speelt op de achtergrond mee dat wereldwijd voldoende suiker op voorraad ligt', benadrukt de RVO-woordvoerder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer