Belgisch+contractoverleg+suikersector+muurvast
Nieuws
© Huisman Media

Belgisch contractoverleg suikersector muurvast

De Tiense suikerfabriek heeft de onderhandelingen met telersorganisaties over de contractvoorwaarden voor de levering van suikerbieten vanaf 2017 gestaakt.

Dit meldt de Belgische website Vilt.be. Volgens het Coördinatiecomité van de Planters van Haspengouw, die de belangen van telers vertegenwoordigt, is er geen sprake meer van onderhandelingen. Het comité verwijt Tiense Suiker dat de fabrikant, onder druk van moedergroep Südzucker, nooit van plan is geweest om in de onderhandelingen concessies te doen.

Voor de bietentelers is het contractvoorstel niet aanvaardbaar omdat bij suikerprijzen van minder dan 450 euro per ton op de consumptiemarkt, de verliezen vooral worden doorberekend aan de telers. Verder vinden ze de vergoeding van 4 euro per ton voor bietenpulp onrealistisch laag.

Impasse

Om uit de impasse te raken heeft het coördinatiecomité voor de telers voorgesteld om een verzoeningsvergadering met de Tiense suikerfabriek te organiseren, waarbij van beide partijen ook juristen aanwezig zijn. Dit voorstel is volgens Vilt echter door de fabrikant van tafel geveegd en dat geldt ook voor het voorstel om beroep te doen op arbitrage door de Belgische ministeries van landbouw.

Iscal Sugar, de andere Belgische suikerfabrikant is wel tot een akkoord gekomen met bietentelers over de levering van suikerbieten tijdens de campagne van 2017. Bij een suikerprijs van 404 euro per ton suiker is de basisprijs 26,29 euro per ton suikerbieten bij 16 procent suiker. Daalt de suikerprijs beneden de referentie dan wordt het verlies verdeeld tussen telers en fabrikant.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer