Europese bietentelers uiten hun zorgen

De Europese suikerbietentelers zijn bezorgd over de waarschijnlijke verslechtering van de voorwaarden en bepalingen van de bietenaankoop vanaf 2017.

Europese+bietentelers+uiten+hun+zorgen
© Nieuwe Oogst

Dat werd duidelijk tijdens de algemene vergadering van de International Confederation of European Beet Growers (CIBE), donderdag in Utrecht.

De sombere vooruitzichten van de suikermarkt van de Europese Unie hebben vooral te maken met de afschaffing van het quotasysteem vanaf 1 oktober 2017.

Areaal stijgt

De bieten voor seizoen 2016/17 zijn de laatste die zijn gezaaid onder de quotaregeling. Het zaaien is in de meeste landen voltooid.

De eerste cijfers laten een stijging van het areaal zien van ongeveer 9 procent ten opzicht van 2015/16, na een daling van 15 procent in 2015/16.

Marktsituatie

Volgens CIBE-voorzitter Jørn Dalby moet worden vermeden dat er een onhoudbare marktsituatie ontstaat, waar grote afnemers van suiker van profiteren ten koste van de telers.

'Vooruitlopend op de afschaffing van de suikerquota moeten we voorkomen dat er onnodige suikervoorraden ontstaan', zei Dalby.

Waakzaam

Europese bietentelers moeten daarnaast waakzaam zijn bij handelsbetrekkingen met onder meer de Verenigde Staten.

'Suiker, suikerproducten en ethanol zijn uiterst gevoelig bij onderhandelingen, met snel een ongelijk speelveld voor de Europese bietsuiker', geeft Dalby aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer