EC+ziet+af+van+extra+voedingssuiker
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EC ziet af van extra voedingssuiker

De Europese Commissie (EC) neemt geen aanvullende maatregelen om extra voedingssuiker beschikbaar te krijgen voor de Europese markt.

Er komt voorlopig geen tender voor de invoer van 200.000 ton suiker tegen een verlaagd invoertarief. Ook ziet de Europese Commissie af van de omzetting van nog eens 200.000 ton buiten-quotasuiker in quotasuiker.

Een eerder voorstel tot deze maatregelen staat volgende week niet meer op de agenda voor het maandelijkse suikeroverleg van de EC.

Genoeg beschikbaar

'Vermoedelijk gaat de commissie er alsnog van uit dat er genoeg suiker beschikbaar is voor de Europese suikerverwerkers komend jaar', meldt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die namens Nederland betrokken is bij het Europese suikeroverleg.

'De commissie komt hiermee tegemoet aan de wensen van CIBE, de Europese koepelorganisatie voor suikerproducenten. CIBE vindt dat de huidige verkoopprijs van suiker geen ruimte biedt voor meer aanbod op de Europese markt.

Langdurige contracten

Volgens de RVO-woordvoerder maken de Europese suikerverwerkers zich wel zorgen over de beschikbaarheid van suiker gezien de verwachte voorraden.

'De meesten van hen hebben langdurige contracten voor de levering van suiker. Degenen die meer afhankelijk zijn van de spotmarkt zijn bang dat ze straks de hoofdprijs moeten betalen of achter het net vissen.'

Grote suikeroogst

Mogelijke reden voor het afketsen van het voorstel voor extra voedingssuiker op de Europese markt is dat de Europese Commissie komend seizoen een grote suikeroogst verwacht in de EU.

De EC gaat ervan uit dat het areaal suikerbieten in de meeste lidstaten stijgt tot minimaal het niveau van het groeiseizoen 2014.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer