Van+Dam+ziet+geen+bezwaar+in+cyantraniliprole
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Van Dam ziet geen bezwaar in cyantraniliprole

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken tekent geen bezwaar aan tegen de goedkeuring van de werkzame stof cyantraniliprole door Brussel.

Dat heeft de bewindsman geantwoord op kamervragen van Frank Wassenberg (PvdD). Van Dam ziet hiervoor geen aanleiding omdat de Europese Commissie en de European Food and Safety Authority (EFSA) concluderen dat de stof voldoet aan de eisen voor mens, dier en milieu. Volgens Wassenberg is cyantraniliprole gevaarlijk voor honingbijen.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) toetst voor Nederland aanvragen volgens Europees geharmoniseerde beoordelingsmethodieken. 'Als uit deze toets blijkt, dat er voor het aangevraagde gebruik van het gewasbeschermingsmiddel geen onaanvaardbare risico's zijn voor mens, dier en milieu, zal het Ctgb besluiten een gewasbeschermingsmiddel toe te laten', aldus Van Dam.

Cyantraniliprole is een insecticide. Vanwege het mogelijke gevaar van de werkzame stof voor bijen liep de toelating in de Verenigde Staten vertraging op. Het middel is onderhand toegestaan in diverse teelten in Amerika.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer