RIVM+vindt+restant+middelen+bij+drinkwaterbron
Nieuws
© Nieuwe Oogst

RIVM vindt restant middelen bij drinkwaterbron

Bij een kwart van bijna 200 drinkwaterbronnen in Nederland heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van het RIVM. Doel van het onderzoek is de omvang peilen van de belasting van gewasbeschermingsmiddelen in grondwater rondom drinkwaterwinningen. Ook wil het RIVM inventariseren welke kansrijke maatregelen er zijn om de belasting van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

Bij 26 van de in totaal 192 geanalyseerde drinkwaterwinningen zijn gewasbeschermingsmiddelen als probleemstof aangetroffen, zo meldt RIVM. In nog eens 26 bronnen vormen de gewasbeschermingsmiddelen volgens het instituut een potentiële probleemstof.

Van de 49 aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen is ruim een derde niet meer toegelaten. De gevonden restanten zijn voor een deel veroorzaakt door gebruik in het verleden. Twee derde van de aangetroffen stoffen en metabolieten betreffen herbiciden.

Stimuleren duurzame landbouw

RIVM heeft ruim veertig maatregelen laten inventariseren om de belasting van gewasbeschermingsmiddelen in de drinkwaterbronnen te beperken. Een effectieve maatregel is volgens RIVM het stimuleren van duurzame of biologische landbouw in bepaalde grondwaterbeschermingsgebieden.

Verder kunnen specifieke risico's rondom drinkwaterbronnen weggenomen worden door het verbieden of vervangen van middelen die in te hoge doseringen uitspoelen naar het grondwater en problemen vormen voor de kwaliteit van het drinkwater. Deze maatregel wordt nog effectiever verwacht RIVM als monitoringsgegevens van gewasbeschermingsmiddelen in grondwater worden gebruikt bij toelatingsprocedures.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer