Waterschaarste+in+milieuscore
Nieuws
© Albert Heijn

Waterschaarste in milieuscore

Milieu Centraal voegt dit najaar waterschaarste toe als criterium voor haar milieuscore van groente en fruit.

Volgend jaar gaat ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij de teelten meewegen. De milieuscores in de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal worden daardoor completer, zegt voorlichtingsorganisatie.

In de kalender wordt de milieu-impact van groente en fruit uit verschillende productiegebieden met elkaar vergeleken. Dat gebeurt naar land van herkomst en naar periode van verkrijgbaarheid. Milieu Centraal geeft de producten in de kalender de classificatie A tot en met E, waarbij A weergeeft dat de milieu-impact het kleinst is en E voor de grootste invloed op het milieu staat.

Vier factoren

Bij de beoordeling wegen vier factoren: energiegebruik in de teelt, energiegebruik bij transport, energiegebruik bij de verpakking en landgebruik voor de productie. Bij het laatste criterium wordt gekeken hoe efficiënt de teelt geschiedt.

Volgens woordvoerster Mariken Stolk van Milieu Centraal voegt de organisatie waterschaarste nu pas toe omdat niet eerder genoeg data voorhanden waren. Blonk Consultants in Gouda, een adviesbureau op het gebied van milieu, duurzaamheid, voeding en gezondheid, verzamelt die gegevens voor Milieu Centraal.

Gunstig voor Nederland

Stolk verwacht dat de toevoeging van waterschaarste gunstig uitpakt voor het Nederlandse product ten opzichte van groente en fruit uit zuidelijke productiegebieden. 'In landen als Spanje en Italië is water schaarser.' Ook het meewegen van de gewasbescherming heeft volgens haar dat effect.

Het verzamelen van alle data over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij alle producten en in alle landen vraagt veel tijd. Daarom voegt Milieu Centraal dat criterium later toe dan het waterelement. 'De verwachting is dat voor het middelengebruik een aparte score komt', zegt Stolk. Deze weging is niet in te passen in de weging van de andere vijf factoren.

Onderscheid

Als Milieu Centraal de gewasbeschermingsmiddelen opneemt in de Groente- en Fruitkalender, zal de organisatie ook onderscheid maken tussen biologisch en regulier geteeld groente en fruit.

Consumenten kunnend de Groente- en Fruitkalender via internet of via een app bekijken. De onlineversie bestaat sinds 2004 en de app is twee jaar geleden in het leven geroepen. Jaarlijks wordt de kalender ongeveer zestigduizend keer bezocht.

Onafhankelijke organisatie

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die voor het grootste deel wordt gefinancierd door de rijksoverheid.

Weer

 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 12°
  20 %
Meer weer