%27Middelendiscussie+geen+reden+voor+kleinere+consumptie+groente%27
Nieuws
© Albert Heijn

'Middelendiscussie geen reden voor kleinere consumptie groente'

Discussies over gewasbeschermingsmiddelen moeten er niet toe leiden dat mensen bang worden om groente en fruit te eten. Hier is geen reden toe, stelt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum op de site van het centrum.

Van der Vossen refereert met haar uitspraak aan een onderzoek in de Verenigde Staten. Uit een kleinschalig onderzoek in de stad Chicago blijkt dat berichten over gewasbeschermingsmiddelen een negatief effect hadden op de aankoop van gangbare en biologische groente en fruit.

Voor dit onderzoek werden 510 consumenten met een laag inkomen geïnterviewd. De onderzoekers keken naar hun argumenten om juist wel of juist geen groente en fruit te kopen. Ze letten daarbij ook op het verschil tussen biologisch geteeld en reguliere teelt. Uit de vraaggesprekken bleek dat een lijst met twaalf soorten groente en fruit met de hoogste residuen gewasbeschermingsmiddelen een negatief effect had op de aankopen.

Schijf van Vijf

'Het is jammer als dit ook zo in Nederland zou zijn', zegt Van der Vossen van het Voedingscentrum. 'De gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit wegen namelijk ruimschoots op tegen de eventuele nadelen door resten van bestrijdingsmiddelen. Groente en fruit staan niet voor niets in de Schijf van Vijf.'

'Consumenten schatten het risico van resten bestrijdingsmiddelen hoog in. Cijfers laten zien dat het risico erg klein is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert jaarlijks duizenden monsters groente en fruit op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. 97 procent van alle groente en fruit die in Nederland te koop zijn, bevat vrijwel geen resten van bestrijdingsmiddelen of in ieder geval niet meer dan wettelijk is toegestaan. In die gevallen waarbij resten van bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn', schrijft het Voedingscentrum.

Kritisch kijken

Het Voedingscentrum vindt wel dat er altijd kritisch gekeken moet worden naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, bijvoorbeeld naar de effecten op mens en milieu. Om de kans op overschrijdingen in levensmiddelen en de milieuschade zo veel mogelijk te beperken, pleit het Voedingscentrum voor een zo beperkt mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer