%27Nog+geen+doos+vol+groene+middelen%27
Achtergrond
© Han Reindsen

'Nog geen doos vol groene middelen'

Voor de akkerbouw staat het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen nog in de kinderschoenen. 'De toelating is een lange weg. We hebben er volgend jaar niet zomaar een doos vol groene middelen bij', zegt directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk.

Bij groene gewasbeschermingsmiddelen gaat het veelal om schimmels, bacteriën, plantenextracten en plantenhormonen. 'Het is een interessante ontwikkeling waarvoor behoorlijk wat budgetten voor onderzoek zijn vrijgemaakt', zegt Kos.

Wat Kos belangrijk vindt, is dat de middelen een toegevoegde waarde hebben. 'Tot nu is nog maar een minimale hoeveelheid groene middelen toegelaten. De werking moet zijn bewezen en de middelen moeten veilig zijn. De akkerbouwsector zit niet te wachten op kofferbakverkoop.'

Bemesting

Op de proefvelden in Wieringerwerf ligt onder andere een proef met zaaizaadontsmetting met groene middelen in granen.

'Er liggen objecten met 100 procent en 60 procent bemesting. De objecten die ontsmet zijn met groene middelen, zijn langer en het lijkt er nu op dat een lagere bemesting mogelijk is. Bij de oogst moet dat duidelijk worden', vertelt onderzoeker Henk de Vries van Proeftuin Zwaagdijk.

Afrikaantjes

In een andere proef moeten groene middelen zorgen voor een betere wortelgroei van afrikaantjes. Daarmee zijn bepaalde soorten schadelijke aaltjes te bestrijden. 'Als de afrikaantjes dieper gaan groeien, verjagen ze meer aaltjes. De wortelgroei moet naar een diepte van zo'n 60 centimeter', legt De Vries uit.

Het onderzoek bij Proeftuin Zwaagdijk richt zich vooral op de wijze waarop groene middelen moeten worden ingezet. Kos: 'Bij groene middelen is het stadium van het gewas belangrijk, evenals de weersomstandigheden en het wel of niet inwerken van de middelen. Het steekt allemaal heel nauw en als het fout gaat, is herstel vaak niet mogelijk. Er wordt dus meer gevraagd van telers en adviseurs.'

Open dag

De proeven met de groene middelen zijn te bekijken tijdens de open dag op donderdag 14 juli. De middag is bedoeld voor handelaren, vertegenwoordigers en adviseurs, de avond (vanaf 19 uur) voor akkerbouwers. 'Er zijn zo'n twintig proeven te bekijken, die mooi compact bij elkaar liggen', zegt Kos.

Tijdens de open dag staan precisielandbouw, techniek en groene gewasbeschermingsmiddelen centraal. Er liggen praktijkproeven op het gebied van gewasbescherming, bemesting en onkruidbestrijding. Daarnaast rassenproeven in uien, suikerbieten, wortelen en wintertarwe.

Bietenrassen

In Wieringerwerf zijn alle grote zaadfirma's met bietenrassen aanwezig: SESVanderHave, Betaseed, KWS en Strube. In totaal liggen er 22 verschillende bestaande en nieuwe suikerbietenrassen. 'Een klein object hebben we erg laat - eind mei - gezaaid. We gaan kijken wat een kortere groeiperiode voor effect heeft', vertelt De Vries.

Vanaf 18.45 uur houden Jeroen van der Wel van Den Bakker Drone Survey en Peter Millenaar van Agrifac lezingen over de praktische toepassing van drones in de akkerbouw.

Interpreteren

Kos: 'Op veel onderzoeklocaties is aandacht voor drones en andere technieken om data te verzamelen. Wij staan op de open dag vooral stil bij de stap erna: het interpreteren van de data.'

Proeftuin Zwaagdijk wil met boeren discussiëren of de sector wel met drones moet gaan vliegen. 'Is het niet makkelijker om sensoren voorop de trekker te plaatsen die gelijk de machine aansturen? Het maakt mij niet uit wat het wordt, als boeren er maar goed over nadenken', zegt Kos.

Verhuizing

Het is voor de tweede keer dat de Proeftuin Zwaagdijk op de nieuwe locatie aan de Medemblikkerweg 13 in Wieringerwerf een open dag houdt. De verhuizing was nodig omdat het pachtcontract van de grond bij proefboerderij Oostwaardhoeve in Slootdorp eind 2014 eindigde. Op de nieuwe locatie in Wieringerwerf is 60 hectare grond beschikbaar en is zo'n 15 hectare in gebruik voor proeven.

Tijdens de open dag heeft de nieuwe locatie nog niet de uitstraling van een proefboerderij. Er liggen bouwmaterialen en waarschijnlijk is de fundering voor een nieuw te bouwen loods uitgegraven.

Uitstraling

'Er komt een nieuwe loods van circa 3.700 vierkante meter die we naar behoefte kunnen huren van loonbedrijf Verbruggen. De nieuwbouw geeft de locatie uitstraling', zegt Kos.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer