Tool meet blootstelling meerdere pesticiden

Op initiatief van RIVM en EFSA is software ontwikkeld waarmee de cumulatieve blootstelling van pesticiden in voedsel beoordeeld kan worden.

Tool+meet+blootstelling+meerdere+pesticiden
© Nieuwe Oogst

Deze zogeheten Monte Carlo Risk Assessment (MCRA)-software is verwerkt in een tool waarmee het gemakkelijker wordt om de gelijktijdige blootstelling van meerdere bestrijdingsmiddelen te berekenen.

Voor het ontwikkelen van de tool zijn EFSA als Europese voedselautoriteit en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een samenwerkingsverband aangegaan.

Software testen

De software wordt nu getest en beter geschikt gemaakt. De cumulatieve blootstelling betreft het gezamenlijk effect van middelen op de schildklier of het zenuwstelsel.

Als de testen succesvol zijn, verwacht EFSA de tool geleidelijk te kunnen opnemen in de beoordeling op chronische en acute risico's voor de gezondheid van consumenten.

Implementatie

De Europese Commissie (EC) gaat op basis van opgedane ervaringen verder onderzoeken of de resultaten te gebruiken zijn in toekomstig Europees beleid. Het RIVM stelt de software beschikbaar en ondersteunt de EFSA en de EC bij de verdere implementatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer