Blootstellingsonderzoek+kan+van+start
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Blootstellingsonderzoek kan van start

De opzet van het blootstellingsonderzoek dat het RIVM gaat uitvoeren om vast te stellen wat het risico is van gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden, is positief beoordeeld.

Daarmee kunnen dit najaar de eerste veldmetingen plaatsvinden van achtergrondconcentraties in de omgeving van landbouwpercelen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) maakte dat gisteren bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Zij beantwoordde daarin vragen van de PvdA-Kamerleden Sjoera Dikkers en Henk Leenders over de bedreiging van pesticiden voor de gezondheid van boeren.

Advies Gezondheidsraad

Mansveld benadrukt dat met het blootstellingsonderzoek ook inzicht wordt verkregen in de blootstelling voor boeren en tuinders. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op advies van de Gezondheidsraad.

Als voorbereiding op het onderzoek heeft het RIVM een consortium gevormd met andere onderzoeksinstituten. Daarnaast is een structuur opgezet om maatschappelijke organisaties zoals omwonenden, producenten van gewasbeschermingsmiddelen en de agrarische sector bij het onderzoek te betrekken.

Resultaten in 2018

De betrokken maatschappelijke organisaties en onafhankelijke internationale deskundigen hebben de onderzoeksopzet positief beoordeeld. Volgens planning zijn in 2018 de resultaten van het hele onderzoek bekend. Tussentijds zal Mansveld de Kamer volgende zomer informeren over de stand van zaken.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer