Vallei+en+Veluwe+en+Jan+Bakker+bouwen+bio%2Denergiecentrale+Harderwijk
Nieuws
© Eigen Foto

Vallei en Veluwe en Jan Bakker bouwen bio-energiecentrale Harderwijk

Waterschap Vallei en Veluwe bouwt samen met de private partner Jan Bakker een bio-energiecentrale op het terrein van zijn rioolwaterzuivering in Harderwijk. In december start de bouw van de centrale, die per jaar 12,5 miljoen kuub biogas gaat produceren.

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht hiermee 5 jaar eerder energieneutraal te zijn dan gepland. De bio-energiecentrale is volledig circulair ingericht. Er wordt minimaal 50 procent mest vergist, aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector.

Biogas

Door het vergisten van mest en coproducten ontstaan biogas, digestaat en CO2. De 12,5 miljoen kuub biogas die per jaar wordt geproduceerd is, omgezet in 8 miljoen kuub groen gas, genoeg voor circa 5.000 huishoudens. De jaarlijkse productie van 9.000 ton digestaat wordt geëxporteerd naar het buitenland. De 4,5 miljoen kuub CO2 die vrijkomt geleverd aan de naastgelegen steenproducent De RuwBouw Groep.

Energieneutraal

Het is voor het eerst in Nederland dat een waterschap een partnerschap opricht met een private partner. Jan Bakker en waterschap Vallei en Veluwe werken al tientallen jaren samen en met dit partnerschap combineren beide partijen hun kennis en kunde.

Waterschap Vallei en Veluwe verwacht door deze installatie in 2020 energieneutraal te zijn, eerder dan zelf ten doel gesteld. De bio-energiecentrale levert een energiebijdrage van 30 procent aan de energieneutraliteit. Daarnaast levert de centrale een bijdrage aan het verminderen van het mestoverschot in Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer