Subsidie+voor+project+kleinschalige+suikerverwerking
Nieuws
© Han Reindsen

Subsidie voor project kleinschalige suikerverwerking

Het bedrijf IPSS Engineering, dat samenwerkt met Wageningen UR, krijgt via de Provincie Gelderland een subsidie van ruim 4 ton voor het project ProKris.

Dit project richt zich op een nieuwe en efficiënte methode om op kleine schaal suiker te winnen uit suikerbieten en andere suikerhoudende grond- en reststoffen. De subsidie is onderdeel van een Europees ondersteuningsprogramma voor grote R&D-projecten waarin bedrijven en onderzoeksinstellingen samenwerken.

De looptijd van het project ProKris is twee jaar. IPSS Engineering streeft ernaar om eind volgend jaar een kleine unit als prototype operationeel te hebben voor het uitvoeren van testen. In eerste instantie richt het project zich vooral op de verwerking van suikerbieten. Maar het is ook de bedoeling om de winning van suikers als fructose en lactose uit reststromen te testen.

Toevoegen anti-oplosmiddel

Directeur Gerrit Gerritsen IPSS Engineering stelt dat met de innovatieve methode van het kristalliseren van suikers een besparing van 50 procent op het energieverbruik mogelijk is ten opzichte van de conventionele suikerraffinage. Het principe is dat door het toevoegen van een anti-oplosmiddel het gemakkelijker is om de suikers te scheiden uit de waterige massa.

Dit proces lijkt zeer geschikt voor verwerking op kleine schaal. De opzet is om een mobiele installatie te ontwikkelen ter grootte van een zeecontainer die akkerbouwers op hun erf kunnen plaatsen voor de verwerking van hun eigen suikerbieten of andere suikerhoudende producten.

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer