LTO+Noord%3A+peilproef+afstellen
Nieuws
© NVT

LTO Noord: peilproef afstellen

Het besluit om de proef met verhoging van het peil in het Lauwersmeer een jaar uit te stellen, stemt LTO Noord positief. 'Een eerste stap op weg naar afstel', reageert melkveehouder Johan Boersma uit Kolummerpomp.

Provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer willen met een peilverhoging van 40 centimeter de rietkraag in het Lauwersmeergebied verbeteren.

Drukke infobijeenkomst

LTO Noord verzet zich al zo'n twee jaar tegen de peilverhoging. Op een informatiebijeenkomst van provincie Groningen vorige maand in Anjum kwamen zo'n honderd mensen af, waaronder veel boze boeren.

'Daar zijn de mensen van geschrokken. Ze dachten aan zo'n dertig mensen voorlichting te geven', blikt de melkveehouder terug.

Boersma hoopt binnenkort in gesprek te gaan met de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer om hem ervan te overtuigen dat de proef niet door moet gaan. 'Gedeputeerde Staten moeten inzien dat het Lauwersmeer niet is ingepolderd voor een natuurgebied, maar voor de veiligheid.'

Veiligheid

'Als de stad Groningen door veel regen in problemen komt, hebben we er geen moeite mee dat ons land onder water komt te staan. Dat dient het algemeen belang. Maar voor een mooie rietkraag stellen we de veiligheid niet in de waagschaal.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer