NAV in beroep tegen peilverhoging Lauwersmeer

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is in beroep gegaan bij de Raad van State tegen de voorgenomen proef met peilverhoging in het Lauwersmeer. De proef maakt deel uit van het Natura 2000 beheerplan. De NAV vindt de afwijzing van het ministerie van Economische Zaken van haar eerdere bezwaarschrift onvoldoende gemotiveerd.

NAV+in+beroep+tegen+peilverhoging+Lauwersmeer
© Nieuwe Oogst

De NAV vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de situatie rondom het Lauwersmeer. De peilverhoging beperkt de afstroommogelijkheden bij vrije afstroom. Met name in dit gebied is de afwatering juist afhankelijk van de vrije afstroom.

Feitelijk wordt door de peilverhoging ook het peil in de boezem Reitdiep verhoogd door het ontbreken van werkende sluisdeuren in de sluis van Zoutkamp. Het Reitdiep valt niet onder Natura 2000, aldus de NAV. 'Door de peilverhoging en kwel vanuit het Reitdiep hebben de boeren in de wijde omgeving last van vernatting waardoor ze met name in het voorjaar later het land op kunnen en daardoor productietijd verliezen.'

Stortbuien

Door de peilverhoging is er geen snelle reactie mogelijk om wateroverlast te voorkomen bij stortbuien, omdat er geen buffercapaciteit meer is in het Lauwersmeer. Het is volgens de akkerbouwvakbond redelijkerwijs te verwachten dat er ook verzilting op zal treden, waar verschillende akkerbouwgewassen onder te lijden zullen hebben

Het ministerie van Economische Zaken doet geen uitspraak over toekomstige aansprakelijkheid van de Staat bij wateroverlast door gebrekkige afstroom of te hoog peil. Boeren kunnen zich alleen verzekeren tegen neerslag, niet tegen schade door te weinig afwatering, stelt de NAV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer