Rietproef+Lauwersmeer+gaat+door
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Rietproef Lauwersmeer gaat door

De rietproef in het Lauwersmeer gaat door. Het ministerie van Economische Zaken heeft het beheerplan Natura 2000 voor het Lauwersmeergebied vastgesteld.

Provincies Groningen en Fryslân vragen hiervoor een watervergunning aan bij waterschap Noorderzijlvest. In september ligt deze aanvraag ter inzage.

Bij de uitwerking van het beheerplan wordt met een groot aantal zienswijzen rekening gehouden, stelt provincie Groningen.

Het betreft vooral zorgen over waterveiligheid. De provincies komen met een monitoringsplan en gaan met boeren in gesprek.

Porseleinhoen

Het Lauwersmeer is voor talrijke vogelsoorten een belangrijk leefgebied. Daar zijn vogelsoorten bij, zoals de grauwe kiekendief en de porseleinhoen, die het in heel Europa moeilijk hebben.

Om dit gebied voor deze bijzondere soorten te behouden is het belangrijk de verbossing tegen te gaan en het leefgebied te verbeteren door meer waterriet te creëren.

Onderzoek

Onderdeel van het plan is het onderzoek, de rietproef, of een aantal weken meer water vasthouden in het voorjaar voldoende is om de natuur, met voldoende waterriet en onbegroeide oevers, in stand te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer