Frysl%C3%A2n+ziet+geen+alternatief+peilverhoging
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Fryslân ziet geen alternatief peilverhoging

Provincie Fryslân ziet geen andere alternatieven voor de proef met de peilverhoging in het Lauwersmeergebied.

Dat maakte gedeputeerde Johannes Kramer deze week bekend tijdens een overleg met LTO Noord op het melkveebedrijf van Johan Boersma in Kollumerpomp. Inzet van de provincie is om de pilot door te laten gaan.

Echte agenda

LTO Noord vraagt zich af wat het werkelijke beeld van de toekomst is voor het gebied. 'We willen weten wat de echte agenda is', zegt LTO Noord Fryslân-voorzitter Geart Kooistra.

'We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er meer plannen zijn. De gedeputeerden van provincie Fryslân en Groningen komen dikwijls naar het gebied. Ook Statenleden en waterschappen brengen er werkbezoeken. Dat doen ze niet alleen voor een pilotproject.'

In het natuurbeheerplan 2015 staat dat het Lauwersmeergebied als doel heeft de ontwikkeling van grootschalig moeras.

Aanwijzing

Gedeputeerde Johannes Kramer had woensdag nog geen antwoord op de vraag. Zijn woordvoerder laat weten dat hij na de vergadering van Gedeputeerde Staten over de aanwijzing van het Natura 2000-gebied met een reactie komt.

Volgens zijn Groningse collega Henk Staghouwer is er geen verborgen agenda. 'Wij willen aan de Natura 2000-doelstellingen voldoen. We laten ons hierover breed informeren in het gebied.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer