Regering+vindt+economische+crisis+overwonnen
Nieuws
© Dirk Hol

Regering vindt economische crisis overwonnen

'De financieel-economische crisis ligt achter ons.' Dat zei koning Willem Alexander namens de regering in de dinsdag uitgesproken troonrede. De troonrede had op economisch gebied een positieve toon.

In de troonrede vat de regering haar plannen voor het komende jaar samen. Omdat er in maart Kamerverkiezingen zijn, zal Rutte 2 daarvan maar een deel als volwaardig kabinet kunnen uitvoeren. Na de verkiezingen krijgt het de status demissionair in afwachting van de formatie van een nieuw kabinet. Dat stuurt de eerdere voornemens mogelijk nog bij.

Economische onzekerheden

De regering verwacht voor volgend jaar een economische groei van 1,7 procent. Dit ondanks het vertrek van Groot-Brittannie uit de Europese Unie. In de troonrede werd zijdelings verwezen naar 'economische onzekerheden op de wereldmarkt'. Daar zullen overheid en bedrijfsleven gezamenlijk oplossingen voor vinden, meent het kabinet.

De land- en tuinbouw werden net als vorig jaar niet expliciet genoemd in de Ridderzaal. Twee jaar geleden liet minister-president Mark Rutte nog in de troontrede vastleggen dat de landbouw in Nederland behoort tot de 'mondiaal toonaangevende topsectoren'. Ook het woord voedsel kwam dit jaar niet voor in de troonrede.

Investeren in land- en tuinbouw

In een eerste reactie op de troonrede zet LTO Nederland een kanttekening bij de constatering dat de economische crisis is overwonnen. Heel wat boeren en tuinders bevinden zich nog in een moeilijke situatie. Daarom zou het kabinet meer moeten investeren in de land- en tuinbouw, producent van voedsel en drager van het platteland, aldus LTO.

In het kader van de bestrijding van de langdurige werkloosheid worden de regels voor seizoenswerk versoepeld, liet minister Lodewijk Asscher (SZW) in de troonrede opnemen. Daarbij gaat het om al eerder aangekondigde maatregelen.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer