SGP%3A+Boeren+en+tuinders+krijgen+trap+na
Nieuws
© Dirk Hol

SGP: Boeren en tuinders krijgen trap na

De begrotingsplannen van staatssecretaris Martijn van Dam beloven volgens de SGP weinig goeds voor land- en tuinbouw. 'Als je alles bij elkaar optelt, moet je concluderen dat boeren en tuinders een trap na krijgen', meent landbouwwoordvoerder Elbert Dijkgraaf.

Het begint volgens Dijkgraaf met de BTW-landbouwregeling. Het kabinet wil er per 2018 vanaf. 'Daar ga ik niet mee akkoord. Met name kleine bedrijven moeten maar liefst 17 miljoen euro extra ophoesten. Dat betekent dat de boeren opnieuw de rekening betalen', aldus het Kamerlid.

Tijdelijk geld geen oplossing

De NVWA krijgt tijdelijk een paar miljoen euro extra. 'De NVWA moet goed beslagen ten ijs komen om fraudeurs op te sporen en keuringen te doen. Tijdelijk extra geld is dus geen oplossing. Bovendien moeten ook de tarieven omlaag. Nu worden teveel kosten afgewenteld op de sector,' zegt Dijkgraaf.

Van Dam wil 15 miljoen euro bezuinigen op agrarisch onderzoek en innovatie. 'Dat is het paard achter de wagen. Verduurzamen kan niet zonder onderzoek en innovatie. Ik snap de staatssecretaris echt niet', reageert het Kamerlid. Hij stelt dat 'extra geld voor een vage voedselagenda' dat niet kan compenseren.

Roer moet om

Volgens Dijkgraaf pakt het bij elkaar slecht uit voor boeren en tuinders. 'Want de sector heeft ook nog eens te maken met lage marktprijzen en meer eisen. Zie de fosfaatrechten, de handelsverdragen met Canada en de VS en de kentekenplicht voor trekkers. Dit kan zo niet langer. Het roer moet om.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer