LTO+mist+ambitie+Rutte+voor+sterkere+economie
Nieuws
© Dirk Hol

LTO mist ambitie Rutte voor sterkere economie

Een 'nette' begroting waarin duidelijke keuzes worden gemaakt, maar met te weinig ambitie voor versterking van de economie. Dat is samengevat de reactie van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland op de dinsdag gepresenteerde rijksbegroting voor 2017.

In een gezamenlijk persbericht benadrukken de drie ondernemersorganisaties het belang van brede investeringen in de economie en de toekomst van Nederland. De overheidsfinanciën bieden na jaren van bezuinigingen en lastenverhogingen ruimte. Daarom moet nu volgens de drie organisaties zo snel mogelijk actie worden ondernomen.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO vinden dat Nederland toe moet naar een nieuw ondernemerselan, nieuwe investeringen en duurzame groei. Het programma NL Next Level, dat ze kort voor de zomer hebben gelanceerd, bevat daar concrete voorstellen voor. Visie en gerichte investeringen zijn nodig om een beter Nederland te bouwen en om de grote transities succesvolle aan te kunnen pakken.

Geen verloren jaar

Het verkiezingsjaar 2017 mag geen verloren jaar mag zijn, aldus de ondernemersorganisaties. Het huidige kabinet moet nu al een start maken met het publiek-private Next Level Investeringsfonds en met vernieuwingen in het ondernemersklimaat. 'Het versterken van onze concurrentiepositie op de interne Europese markt is van groot belang', aldus de verklaring.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben moeite met de progressieve vermogensrendementsheffing die per 2017 ingaat. Zij vinden het onjuist dat belasting moet worden betaald op grond van rendement dat niet is gerealiseerd. Daarnaast missen ze in de overheidsplannen opnieuw een durfkapitaalregeling die particulieren fiscaal stimuleert om te investeren in het mkb.

Handelsbevordering

Tevreden zijn de organisaties met de 10 miljoen euro die het kabinet vanaf 2017 meerjarig uittrekt voor intensivering van de handelsbevordering. Met dat geld richten overheden en bedrijfsleven een gezamenlijke 'werkplaats' in om de voorbereiding, organisatie en follow-up van handelsmissies te verbeteren.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer