LTO wil dat overheid investeert in boeren en tuinders

Extra investeren in het bedrijfsleven is prima, maar dan moet de land- en tuinbouw een wezenlijk aandeel krijgen in de investeringen. Dat stelt LTO Nederland in reactie op de Rijksbegroting 2017. In die begroting gaat het kabinet voorbij aan de moeilijke economische situatie op een groot deel van het platteland, meent LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Nederland lijkt uit de crisis te komen, maar een substantieel aantal bedrijven in de land- en tuinbouw verkeert nog steeds in economische problemen. Tegelijk moeten de boeren en tuinders voldoen aan de maatschappelijke vraag om te verduurzamen. LTO Nederland roept daarom het kabinet op om de ondernemers meer financiële ruimte te geven zodat het mogelijk wordt om in verduurzaming te investeren.

Het kabinet wil per 1 januari 2018 de BTW-landbouwregeling afschaffen. Uiteindelijk levert deze afschaffing de overheid structureel ieder jaar 17 miljoen euro op. 'Deze lastenverzwaring moet gepaard gaan met lastenverlichting', stelt Maat. 'Het bedrag kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de verhoging van de NVWA-keuringskosten terug te draaien.' Ook moet het kabinet steviger inzetten om de arbeidskosten verder te verlagen.

Voedselagenda

Maat is tevreden met de 20 miljoen euro die wordt vrijgemaakt voor de voedselagenda. 'Duurzaamheid, transparantie en voedseleducatie zijn maatschappelijke thema’s waar onze sector kansen ziet. Het is goed dat kinderen al van jongs af aan leren waar ons voedsel vandaan komt en dat zij zich bewust worden wat er voor nodig is om voedsel op duurzame wijze te produceren.'

Wel vindt LTO Nederland het onbegrijpelijk dat voor uitvoering van de voedselagenda 15 miljoen euro gezocht wordt bij bestaande innovatiegelden ten behoeve van onder meer een duurzamer veehouderij. LTO roept het kabinet op om producenten van voedsel te betrekken bij de voedselagenda en het innovatiebudget te blijven inzetten waar het voor bestemd is.

Seizoensarbeid

Het afgelopen jaar heeft LTO veel geïnvesteerd in het aanpassen van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). LTO Nederland is heel tevreden dat haar voorstellen in de nieuwe wet zijn overgenomen. Ondernemers kunnen daardoor gemakkelijker seizoenskrachten inzetten.

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer