Maat+mist+%27land%2D+en+tuinbouw%27+en+%27voedsel%27+in+Troonrede
Nieuws
© Dirk Hol

Maat mist 'land- en tuinbouw' en 'voedsel' in Troonrede

De woorden 'land- en tuinbouw' en 'voedsel' kwamen dit jaar niet voor in de Troonrede van Koning Willem Alexander. Dit tot teleurstelling van LTO Nederland.

Het is niet de eerste keer dat de 'land- en tuinbouw' en 'voedsel' niet worden genoemd in de Troonrede, die door het kabinet is opgesteld. Dat gebeurde gedurende het huidige kabinet van VVD en PvdA nog eens twee maal. Alleen in 2014 werden land- en tuinbouw en voedsel genoemd als topsectoren.

'Ik mis die woorden', regaeert voorzitter Albert Jan Maat. 'Zeker gezien wat de land- en tuinbouw is. Ten eerste omdat we met afstand de grootste exporteur van Nederland zijn. Ten tweede omdat we de klimaatdoelen van 2020 al gehaald hebben. Ten derde omdat we al 45 procent van de duurzame energie leveren.'

Hij pleit daarom nadrukkelijk voor de terugkeer van een eigen ministerie. 'We weten hoe het samenvoegen van ministeries gaat. En dat is dan ook exact de reden dat LTO wil dat er na de komende verkiezinen in maart een ministerie van Voedsel, Natuur & Platteland komt.'

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer