Waterschap steekt stokje voor vergunning peilproef Lauwersmeer

Waterschap Noorderzijlvest weigert de aanvraag voor de watervergunning voor de proef met peilverhoging in het Lauwersmeer in behandeling te nemen. Volgens het schap is de aanvraag door de provincie Groningen nog onvolledig.

Daarbij komt dat door de Nederlandse Akkerbouw Vakbond beroep is ingesteld bij de Raad van State tegen de proef. Het waterschap wil de uitkomsten van dit beroep afwachten.

Volgens het schap is er nog onduidelijkheid over de nulmeting, het schadeprotocol en de vispasseerbaarheid. In het onderzoeksrapport ontbreken fieten over de nulmeting als het gaat om grondwater, agrarisch gebruik, waterinfrastructuur en waterveiligheid. Ook mist een beheerprotocol Rietproef. Bovendien wil het schap weten waaruit blijkt dat er een uitgebreide risicoanalyse is uitgevoerd.

Het waterschap neemt de beslissing om de vergunningsaanvraag niet te behandelen onder andere omdat het onderwerp 'maatschappelijk gevoelig ligt en de ingrepen niet geheel omstreden zijn'. Woensdag zou het algemeen bestuur van het waterschap over de watervergunning vergaderen.

Ronde gewonnen

LTO Noord Fryslân-bestuurder Tineke de Vries vindt het besluit van Noorderzijlvest een 'positieve ontwikkeling'. 'Dit leidt weer tot uitstel van de peilproef die komend voorjaar zou beginnen. Het waterschap heeft volkomen gelijk. De provincie bedenkt iets, en Noorderzijlvest krijgt alles over zich heen’, geeft De Vries aan. 'Deze ronde hebben we gewonnen, maar de wedstrijd is nog niet beslist.’

De peilproef hangt al jaren als een zwaard van Damocles boven het gebied. De proef werd eerder twee keer uitgesteld, onder druk van onder andere boeren in het gebied.

Weer

 • Zondag
  9° / 4°
  50 %
 • Maandag
  8° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  50 %
Meer weer