Fries akkervogelproject biedt kansen

Agrarisch Collectief Waadrâne is nu een jaar bezig om een voor akkervogels aantrekkelijk gebied tegen de Wadden te creëren. Voorzitter Hans Kroodsma ziet kansen in Friesland omdat het enthousiasme voor het aantrekken van akkervogels groeit.

Fries+akkervogelproject+biedt+kansen
© Bram Buruma

'Dit jaar zijn we met 25 deelnemers begonnen en het komende seizoen komen er 11 bij', vertelt Kroodsma. Een van de deelnemers aan het akkervogelproject is het akkerbouwbedrijf Binn'ndieks van Syds en Klaske Miedema, vlak bij de pier van Holwerd. 'Het lidmaatschap levert ons niet alleen het plezier op om mooie akkervogels te trekken, ik geniet ook van de 1,5 hectare bloemen die we hebben gezaaid langs de weg richting de pier', zegt Klaske Miedema.

De bloemen die op het bedrijf van Miedema zijn gezaaid om akkervogels te trekken, zijn gele kamille, vlas, zeepkruid, koekruid, klaproos, boekweit, klaproos, wilde korenbloem, meisjesogen, zonnebloem, gipskruid, gekroonde ganzenbloem, luzerne, saffloer, cosmos en gele ganzenbloem.

Toeristen

'Veel toeristen die de boot naar Ameland nemen, staan even stil bij die bloemenpracht. Ze nemen foto's en genieten er zichtbaar van. Daar word ik behoorlijk enthousiast van, buiten het feit dat ik echt hoop dat er verschillende weggeraakte soorten akkervogels terugkeren', zegt Miedema.

De onderneemster merkt dat de bloemen al enig effect hebben. 'Als ik goed luister, hoor ik aparte vogelgeluiden in het veld. Welke akkervogels dat zijn, weet ik niet, maar als er meer komen, dan is dat een verrijking. De bloemen zijn een succes en het akkervogelproject moet je de tijd gunnen. We hebben voor zes jaar getekend', vertelt ze.

Eén lange bloemenstrook

'Ik hoor ook geluiden dat mensen met het oog op Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 hopen op één lange bloemenstrook langs de hele kust van Noord-Friesland. Dat lijkt me wat vergezocht. Eerlijk gezegd vinden wij een bloeiend aardappelveld ook prachtig. Daar zijn wij als akkerbouwers trots op.'

Hoewel het project nog pril is, krijgen deelnemende akkerbouwers wel enige tijd om het uit te bouwen. De hoop is gevestigd op akkervogels die een langere periode blijven en ook daadwerkelijk gaan nestelen in het gebied.

Grauwe kiekendief

Miedema en haar man hebben de grauwe kiekendief al gesignaleerd op de graanvelden. 'Dat schijnt bijzonder te zijn. Voor deze vogel is er speciale aandacht in Groningen.'

Om in Friesland deelcommissies voor bepaalde vogelsoorten op te richten, vindt Kroodsma een stap te ver. 'Je moet het in het geheel zien. Diversiteit van akkervogels staat dan bovenaan.'

Meerjarenproject

Kroodsma, zelf melkveehouder in Jannum, vindt het een uitdaging om in het Agrarisch Collectief Waadrâne met weidevogel- én akkervogelbeheer te werken. 'We zijn er natuurlijk nog lang niet en de precieze groei in aantal akkervogels na één jaar is nog niet bekend, maar het is een meerjarenproject waar volgens mij wel muziek in zit.'

De telling wordt binnenkort afgerond. Dan moet duidelijk worden of de kwikstaart en de veldleeuwerik vaker zijn gesignaleerd.
Kroodsma vindt het van doorslaggevende aard dat de lobby bij provincie Fryslân dit project uiteindelijk mogelijk heeft gemaakt. 'Als je alleen maar op vrijwillige basis gaat werken, kom je er niet. Je moet het kunnen inpassen in je bedrijfsplan. Dan krijgt agrarisch natuurbeheer structuur. Je neemt het in het hele verhaal van je bedrijf mee.' Tegenover de inspanningen van agrarische ondernemers voor de akkervogel staat een bedrag van gemiddeld 2.400 euro per hectare.

Lijn doorgetrokken

De eerste initiatieven vonden plaats rond Ee en Engwierum. Die lijn is meteen doorgetrokken naar Holwerd. Volgend jaar zijn er ook akkerbouwers uit Hallum en Marrum van de partij. Doel is een strook akkerbouwers langs de hele Friese noordelijke kust enthousiast te krijgen. 'Dan denk ik aan de strook die vanaf het Lauwersmeer doorloopt tot St.-Jacobiparochie.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer