Ooststellingwerf+krijgt+Kenniscentrum+Bodem
Nieuws
© Koos van der Spek

Ooststellingwerf krijgt Kenniscentrum Bodem

Gemeente Ooststellingwerf gaat een Kenniscentrum Bodem realiseren. Hiermee wil de gemeente in 2020 een koploperspositie in Noord-Nederland innemen op het gebied van kennis en duurzaam bodembeheer en verbetering van de bodem.

Dat blijkt uit het uitvoeringsprogramma biobased economy. De gemeente trekt hier de komende vier jaar 600.000 ton voor uit. Het uitvoeringsprogramma richt zich op drie sectoren: Agro & Food, Bouw & Materiaaltoepassingen en Recreatie & Toerisme.

In het kenniscentrum Bodem gaan onderwijsinstellingen op mbo- en hbo-niveau samen met bedrijven uit de gemeente en Noord-Nederland praktijkproeven en onderzoek naar bodemverbetering doen. Een lectoraat wordt ingesteld door Hogeschool Van Hall Larenstein. Naast bodem zal het lectoraat aandacht besteden aan voedselkwaliteit.

Tamworth-varkens

Een van de zaken waar het Kenniscentrum zich op wil richten, is de inzet van Tamworth-varkens voor beheer en grondverbetering van gemengde bos en landbouwpercelen, waar tevens verbouw van biologische groente kan plaatsvinden.

Ook wil de gemeente zich gaan richten op het gebruik van reststromen uit de agrarische sector en gaat ze onderzoek doen naar opschaling van biovergisting.

Hennep en vlas

Bovendien laat de gemeente onderzoeken of de bodem geschikt is voor vezelrijke productiegewassen als hennep en vlas. Hierbij wordt ook gekeken naar verdienmodellen van deze verbouw.

Een ander punt waarop de gemeente zich de komende vier jaar wil richten, is versterking van de biologische landbouw. In 2020 moet de toeristisch recreatieve sector in de gemeente voor 15 procent gebruikmaken van biologische producten.

Weer

 • Dinsdag
  6° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  30 %
Meer weer