CBS: meer koeien en varkens

Nederland telde op 1 april ruim 4,1 miljoen runderen en 12,6 miljoen varkens. Hiermee waren er 2 procent meer runderen en 3 procent meer varkens dan een jaar geleden, blijkt uit ramingen van het CBS.

CBS%3A+meer+koeien+en+varkens
© Nieuwe Oogst

Er werd vooral meer melkvee gehouden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede door de aanpassingen in het zuivelbeleid en de verruimingen in de melkquota steeg het aantal melkkoeien in de laatste tien jaar.

De varkensstapel steeg in diezelfde periode met bijna 3 procent tot 12,6 miljoen dieren. Er waren vooral meer vleesvarkens en biggen bij de zeug. De varkensstapel is in de laatste twaalf jaar gemiddeld met 120.000 dieren per jaar gegroeid.

Melkkoeien

Het aantal melk- en kalfkoeien nam tussen 1 april 2014 en 1 april 2015 toe met 55.000 tot 1,63 miljoen dieren. Er is ook een toename bij het jongvee voor de melkveehouderij. Dat aantal steeg met 35.000 naar 1,34 miljoen dieren.

Het aantal vleeskalveren daalde licht tot 0,9 miljoen dieren. In de eerste vier maanden na de afschaffing van het melkquotum (1 april 2015) steeg de melkaanvoer met 7 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder.

Vleesvarkens

Het aantal vleesvarkens steeg ten opzichte van 1 april 2014 met 240.000 tot 8,1 miljoen dieren. Het aantal biggen bij de zeug (biggen tot zeven weken) steeg ruim 4 procent tot 2,3 miljoen dieren.

Het aantal gedekte zeugen bleef met 0,7 miljoen dieren vrijwel gelijk, blijkt uit de CBS-cijfers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer