Stal+gebouwd+volgens+de+nieuwste+inzichten
Nieuws
© Laurens Eggen

Stal gebouwd volgens de nieuwste inzichten

Johan Peelen is een tevreden man, ondanks het feit dat de bouw van zijn nieuwe stal in Meerlo, die plek biedt aan bijna drieduizend vleesvarkens, langer op zich liet wachten dan aanvankelijk gedacht.

Het is 2008 wanneer Johan Peelen van de gemeente krijgt te horen dat hij zijn bedrijf moet verplaatsen. 'We zaten aan de andere kant van het dorp en moesten naar een andere locatie op zoek. Dat had met het beleid van de gemeente te maken.'

Een doelstelling waaraan de gemeente moest voldoen was een vermindering van geur gehinderde locaties. 'Zouden wij daar als bedrijf niet meer zitten, dan had de gemeente in één klap die doelstelling gehaald.' De bedrijfsverplaatsing gaat uiteindelijk acht jaar duren.

Nieuwe stal

'In de nieuwe stal heb ik geprobeerd om met de nieuwste inzichten rekening te houden, zoals de lichtstraat. In dit geval licht dat door ramen valt. Bovendien ligt een dier op één vierkante meter. Hierdoor nemen we meteen deel aan het STER concept, het Beter Leven Keurmerk.'

De hokken in de nieuwe stal zijn uitgevoerd met tussendeurtjes. 'Op die manier kun je hokken koppelen en groepen van meer dan twintig varkens maken.'

Binnenkomende lucht

Uniek en een idee van Johan is het sturen van binnenkomende lucht via het grondkanaal. 'Normaal komt lucht die van buiten uit via de put wordt aangezogen, in het middenpad en vervolgens door een rooster met een bepaalde diameterinlaat de stal in. Een heel star systeem.'

'Ik liep al langer met het idee om daar een gestuurde klep in te maken. Het bedrijf Stienen zag hier wel wat in en gezamenlijk is het idee verder uitgewerkt en in de nieuwe stal inpasbaar gemaakt.'

Luchtremming

Er wordt wel vaker aan luchtremming aan de buitenkant gedaan, door middel van een breekgordijn. Maar de luchtinlaat sturen, zodat er een betere mengverhouding tussen de lucht in de stal en de buitenlucht ontstaat, is volgens hem nog nergens toegepast.

'Het systeem zorgt ervoor dat de lucht in de winter wordt opgewarmd en in de zomer afkoelt.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie zuid

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer