Vlees+hangt+boven+varkensmarkt
Nieuws
© nieuwe oogst

Vlees hangt boven varkensmarkt

Er hangt nog veel varkensvlees boven de markt. Door deze voorraden is de kans klein dat de prijzen voor vleesvarkens gaan stijgen. Deze week daalde de vleesvarkennoteringen in Nederland fors.

De vleesprijzen volgden daarbij deels de markt van Duitsland. Na een stabiele prijs in maart, was daar in april een tijdelijke opleving, waarbij de prijs in de eerste twee weken in totaal een dubbeltje pluste.

Vorige week was die prijs weer op het oude niveau. Nederlandse slachterijen volgden deze week met een daling. Zelfs tot iets onder het Nederlandse niveau van maart.

Tijdelijke stijging

Het is niet helemaal duidelijk waar de tijdelijke stijging vandaan komt. Waarschijnlijk is het aanbod tijdelijk geremd, om zo de markt in beweging te krijgen.

Slachterijen zagen hun afzetprijzen niet stijgen. De afzet van hammen naar Engeland is zelfs goedkoper geworden.

Volgens experts is de kans op een duidelijke stijging van de varkensprijs een lastige, omdat alweer anderhalf jaar veel vlees, zowel vers als bevroren, boven de markt hangt. Dat houdt de prijs laag.

Geen barbecue-effect

Hierdoor lijkt er dit jaar ook geen barbecue-effect plaats te vinden. Normaal gesproken stijgt de prijs voor varkensvlees tussen begin mei en eind juni fors.

Een deel van het opgeslagen vlees is echter al verwerkt tot worstjes, hamburgers en saté, wat bij zomers weer klaar ligt om te worden verkocht.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  90 %
Meer weer