Saldo+vleesvarkens+verder+onder+druk
Nieuws
©

Saldo vleesvarkens verder onder druk

Het saldo van de vleesvarkenshouderij is in juli ruim 3.000 euro lager dan vorig jaar. De 11.000 euro lagere opbrengsten zijn onvoldoende gecompenseerd door lagere kosten van biggen en voer. Het saldo in juli is ook ruim 1.000 euro lager dan in juni.

Dat meldt Agrimatie. Tot en met juni waren de opbrengsten per bedrijf gemiddeld ruim 10 procent lager dan vorig jaar. In juli is dat verschil nog iets groter geworden.

Ook de voerkosten en vooral de kosten van biggen zijn gedaald. In het eerste kwartaal werd de daling van de opbrengsten gecompenseerd door lagere kosten.

Vakantiedip

Sinds mei is dat niet meer het geval. In juni was het saldo even iets gunstiger dankzij hogere opbrengstprijzen. Die opleving was van korte duur, want in juli zakte de opbrengstprijs met 9 cent naar 1,27 euro per kilo. Vanwege de vakanties is er minder vraag naar varkensvlees.

Slachterijen hebben daarom minder behoefte aan vleesvarkens. De prijsvorming heeft extra hinder van het vlees dat vanuit de Particuliere Opslagregeling op de markt wordt gebracht.

Marges

Vergeleken met vorig jaar zijn de marges in juli lager door bijna 11.000 lagere opbrengsten die onvoldoende werden gecompenseerd door lagere kosten voor biggen (6.200 euro) en voer (1.400 euro).

De voerkosten zijn de laatste maanden wel vrij stabiel, na de stijging begin dit jaar.

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer