Europese+Commissie%3A+aardappeloogst+valt+lager+uit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europese Commissie: aardappeloogst valt lager uit

De Europese Commissie heeft haar raming voor de aardappeloogst in de Europese Unie naar beneden bijgesteld.

Akkerbouwers in de Europese Unie rooien gemiddeld 32,6 ton aardappelen van een hectare, aldus de Europese Commissie in het augustusbulletin van MARS. Dit is 1,1 procent minder dan de inschatting van juli, toen de doorsneeoogst op bijna 33 ton werd gehouden.

Vooral de Belgische oogst ligt ten grondslag aan de lagere raming van Brussel. De gevolgen van het natte voorjaar worden in dat land steeds duidelijker. Daardoor schat de commissie de productie 2 ton per hectare lager in dan in juli. In het laatste bulletin wordt een opbrengst van 43 ton per hectare genoemd.

Frankrijk en Duitsland

Om dezelfde reden zijn ook de Franse en Duitse oogstverwachtingen verlaagd: die van Frankrijk van 42,9 naar 41,7 en die van Duitsland van 45,5 naar 44 ton per hectare. De hectareopbrengst voor Nederland houdt de commissie op hetzelfde niveau als een maand geleden: 42,5 ton. Eveneens verandert er weinig aan de verwachtingen van de Britse oogst.

Mochten de verwachtingen van Brussel uitkomen, dan boet vooral de Belgische aardappeloogst in in vergelijking met voorgaande jaren. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de teruggang iets meer dan 10 procent.

Eerder schatte de North-Western European Potato Growers Foundation (NEPG) het areaal consumptieaardappelen in Noordwest-Europa (België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland) op 552.000 hectare in. Dat is een stijging van bijna 5 procent ten opzichte van 2015. In België is de uitbreiding het grootst met 12,4 procent en in Nederland het kleinst met 1,5 procent.

Proeven

Proefrooiingen van Aviko Potato duiden erop dat de aardappeloogst in Nederland iets onder het meerjarig gemiddelde blijft steken. Bij deze proeven zijn onder andere Agria, Innovator en Victoria betrokken.

Bij het ras Agria tonen de rooiingen in week 33 een gemiddelde opbrengst van ongeveer 46 ton per hectare. Het gaat hierbij om bruto kilo’s waarin alleen de maat 40 millimeter opwaarts is meegenomen. Het vijftienjarig gemiddelde van dit ras ligt op ruim 50 ton per hectare.

Victoria

De opbrengst bij Victoria was in dezelfde week zo’n 45 ton per hectare, wat ook in de buurt van het meerjarig gemiddelde komt.
De oogst van Innovator blijft achter en ligt op iets minder dan 50 ton per hectare, terwijl het gemiddeld in week 33 op 55 ton ligt.
De proefrooipercelen per ras zijn evenredig verdeeld over de totale volumes die Aviko Potato in de teeltregio’s heeft vastgelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer