NEPG+verhoogt+prognose+aardappeloogst
Nieuws
© Wim van Vossen

NEPG verhoogt prognose aardappeloogst

De North European Potato Growers (NEPG) hebben de verwachting voor de totale aardappeloogst in de EU-5 landen naar boven bijgesteld tot 25,157 miljoen ton.

Dat is 300.000 ton meer dan de prognose van 1 oktober. Met name de opbrengsten in België zijn hoger dan verwacht, meldt NEPG.

Op 1 oktober werd voor België nog gerekend met een hectareopbrengst van 47 ton. Nu gaat NEPG uit van een gemiddelde opbrengst van 51,2 ton per hectare. Met name ook de opbrengst van Bintje lijkt mee te vallen.

Onder vijfjarig gemiddelde

De totale aardappeloogst in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is wel lager dan vorig seizoen en ligt nog iets onder het vijfjarig gemiddelde.

Volgens NEPG zijn er grote verschillen ten aanzien van kwaliteit en kwantiteit per gebied en per ras. Er is dit jaar in de EU-5 landen gemiddeld laat gerooid.

Bewaarkwaliteit

Over het algemeen is de kwaliteit van het opgeslagen product goed. De extreme hoge buitentemperaturen maken het moeilijk voor de bewaring om de gewenste bewaarcondities te realiseren.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer