Late+aardappeloogst+bij+Heerenveen
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Late aardappeloogst bij Heerenveen

Op de zandgronden bij Heerenveen rooide Pieter Bergsma vrijdag de laatste aardappelen van het teeltseizoen 2015.

Het was een bijzonder tafereel een aardappelrooier in het voorjaar op het land op het moment dat eigenlijk aardappelen gepoot horen te worden.

De aardappelen van akkerbouwer Bergsma in Boijl waren in de herfst van 2015 in de grond blijven zitten vanwege de natte weersomstandigheden. Het perceel betreft 5 hectare van het ras Russet Burbank die met name geteeld worden voor de productie van Franse frietjes voor McDonalds.

Knollen verrot

Bergsma vertelt dat hij nu ruimte maakt op het perceel voor een volgend gewas. 'Op lage, natte delen van het perceel komen de knollen verrot uit de grond. Op hogere delen zijn de aardappelen nog wel heel.'

Van de goede aardappelen verwacht Bergsma dat ze nog gebruikt kunnen worden als veevoer. Als de aardappelen een beetje aan de prijs waren geweest, had hij ze voor '30.000 euro kunnen verkopen. Nu beurt hij er niets voor.

Alex de Haan

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer