Aardappeloogst+Belgi%C3%AB%3A+4%2C08+miljoen+ton
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappeloogst België: 4,08 miljoen ton

Belgische aardappeltelers oogstten dit jaar gemiddeld 51,3 ton per hectare. Het totale Belgische aardappelareaal komt op 79.504 hectare.

De Belgische productie van 4,08 miljoen ton aardappelen is 7 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Maar ook is de oogst 11 procent lager dan vorig jaar toen de totale oogst uitkwam op 4,57 miljoen ton.

Oogstcijfers PCA

In hun weeknieuwsbrief presenteert het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) de oogstcijfers voor België. Daaruit blijkt dat het areaal vorig jaar bijna 2.000 hectare groter was en de gemiddelde hectare-opbrengst ook bijna 5 ton hoger.

Van het aardappelareaal is dit jaar 44.513 hectare geteeld in Vlaanderen en 34.991 hectare in Wallonië. Uit het rassenoverzicht blijkt andermaal dat Bintje steeds meer plaats moet maken voor met name Fontane en in iets mindere mate voor Innovator en Markies.

Minder opbrengst Bintje

In Wallonië is overigens Bintje nog steeds goed voor een aandeel van 60 procent van het areaal. Bintje blijft na dit groeiseizoen duidelijk achter in gemiddelde opbrengst per hectare. In Vlaanderen is het verschil ten opzichte van andere rassen 8,7 ton en in Wallonië 6 ton.

Volgens PCA wordt de totale aardappelvoorraad, met als meetdatum 1 november, geschat op net geen 3 miljoen ton. Dat is 10 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde, maar wel behoorlijk minder dan vorig jaar.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer