Werktijdverkorting+voor+getroffen+tuinders
Nieuws
© John Claessens

Werktijdverkorting voor getroffen tuinders

Veertien tuinbouwbedrijven die kampen met mislukte oogsten hebben een aanvraag ingediend voor werktijdverkorting.

Als de aanvraag door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt toegekend mogen de bedrijven werknemers tijdelijk voor minder uren in dienst nemen.

De rest van het inkomen wordt aangevuld met een WW-uitkering.

Noodweer

De regeling is opengesteld voor agrarische bedrijven die zijn getroffen door de hevige regenval en het noodweer van de afgelopen weken.

Naar verwachting zullen nog meer bedrijven een aanvraag indienen. Hieronder zijn ook groenteverwerkers. Deze industrie verwacht een veel lagere aanvoer van vollegronds- en zomergroenten.

Een van de groenteverwerkers die in de problemen komt is Rijko in Helmond. Door misoogsten in Zuid-Nederland, België en Duitsland moet het bedrijf werktijdverkorting aanvragen voor 60 medewerkers. Ook bij de aangesloten telersvereniging De Schakel moeten twintig medewerkers naar huis.

Halvering

In een normaal oogstjaar levert de Helmondse verwerker zo'n 150 duizend ton groenten aan de conserven- en diepvriesindustrie

In het Eindhovens Dagblad zegt directeur Marcel van Rijsingen te vrezen dat dit jaar de productie halveert. De akkers met worteltjes, erwten en boontjes staan er momenteel slecht bij. Het bedrijf probeert met een tweede zaai het boontjesseizoen nog te redden.

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer