Getroffen boeren kunnen 'overmacht' melden

Boeren die vorige maand zijn getroffen door het extreme weer en daardoor niet langer voldoen aan de voorwaarden voor de GLB-betalingen kunnen dit melden bij de RVO.

Getroffen+boeren+kunnen+%27overmacht%27+melden
© ZLTO

Wanneer een bedrijf door de overvloedige regen en hagel is getroffen en om die reden het bouwplan wil aanpassen, kan dat tot gevolg hebben dat het bedrijf niet, of niet meer volledig kan voldoen aan voorwaarden van de Basisbetalingsregeling GLB.

Het gaat hierbij om de uitbetaling van betalingsrechten, de vergroeningsbetaling, de extra betaling jonge landbouwers of de graasdierpremie.

Bouwplan

Getroffen ondernemers kunnen een beroep doen op overmacht met het formulier Melding Overmacht Basisbetalingsregeling GLB, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) online heeft gezet.

Ondernemers die het bouwplan wijzigen, moeten eerst onderzoeken of ze op een andere manier kunnen voldoen aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld door een ander toegestaan vanggewas voor ecologisch aandachtsgebied te zaaien op hetzelfde perceel.

Boeren kunnen ook kiezen om een volgteelt EA op een ander perceel te zaaien. Bijvoorbeeld als die na een mislukte hoofdteelt nog een tweede hoofdteelt willen zaaien en deze niet voor 30 september 2016 wordt geoogst.

Doorgeven

Ondernemers voldoen in een dergelijk geval nog aan de voorwaarden en hoeven geen beroep te doen op overmacht. Wel moeten de wijzigingen in het bouwplan aan RVO.nl worden doorgegeven.

Zijn wijzigingen in de bouwplan onvoldoende om alsnog aan de voorwaarden te voldoen, dan is mogelijk om een beroep te doen op overmacht met het formulier Melding Overmacht Basisbetalingsregeling GLB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer