Lichtpuntje voor getroffen boeren

Staatssecretaris Martijn van Dam is bereid een vangnet te creëren voor boeren die door de wateroverlast en hagelstorm van twee weken geleden failliet dreigen te gaan. Voorwaarde is wel dat deze bedrijven voor het noodweer financieel gezond waren.

Lichtpuntje+voor+getroffen+boeren
© Nieuwe Oogst

Met deze toezegging neemt Van Dam de motie over die SP-kamerlid Henk van Gerven donderdag indiende na het Kameroverleg over de waterschade in Zuidoost-Nederland.

Het vangnet betekent niet dat de overheid met een zak geld over de brug komt. Van Dam brengt het voorstel onder de aandacht van de werkgroep die moet zorgen voor een snelle afhandeling van de schade in het getroffen gebied.

Toezegging

In de werkgroep zal Van Dam met betrokken verzekeraars en banken ervoor zorgen dat er geen liquiditeitsproblemen ontstaan bij getroffen bedrijven die er financieel gezond voorstonden. De banken hebben al eerder toegezegd daartoe bereid te zijn.

In het Kameroverleg vroegen CDA, SP, D66, PVV en ChristenUnie om de openstelling van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) voor de getroffen boeren. Coalitiepartijen VVD en PvdA gingen hier echter niet in mee, waardoor er geen meerderheid is voor dit voorstel.

Asbest

Grote zorgen zijn er in de Tweede Kamer over de vele beschadigde asbestdaken in het rampgebied. Naar verluidt is er een tekort aan asbestsaneerders om de asbestdeeltjes in het gebied op te ruimen.

Van Dam heeft signalen gekregen dat er wel voldoende capaciteit is voor het versneld saneren van de beschadigde daken. Binnen de werkgroep, waarin ook de waterschappen, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) en het bedrijfsleven zitting hebben, zal hij daarop aandringen.

Gemeenten en provincies zal worden gevraagd de subsidie voor asbestsanering ruimhartig toe te kennen. Een verruiming van het budget voor 2016 – 10 miljoen euro – komt er echter niet.

Lees ook: Noodweer geen nationale ramp

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer