Heyboer+test+granulaten+in+peen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Heyboer test granulaten in peen

Voor een betere opkomst en ontwikkeling van peen test gewasbeschermingsfirma Heyboer dit jaar verschillende granulaten.

De demo-objecten in peen werden eerder woensdag toegelicht tijdens de goedbezochte opendag op het Proevenplatform van Heyboer in Biddinghuizen.

Tijdens het zaaien van de peen op het demoperceel is bij twee rijen het granulaat Zeba toegediend in de zaaivoor. Dit is een waterabsorberend product op zetmeelbasis.

500 keer het eigengewicht

Het principe is dat de korrel voor 500 keer het eigengewicht aan vocht kan opnemen en vasthoudt in de bouwvoor. De meerwaarde is vooral bij droogte na het zaaien als het opgenomen vocht gelijkmatig beschikbaar komt voor de kieming van het zaad.

Marcel van Doorne van producent UPL Benelux vertelt dat bij eerdere proeven in peen 10 tot 15 procent betere opkomst is gerealiseerd. In aardappelpootgoed zorgt Zeba volgens Van Doorne voor een betere knolzetting.

Schimmelpreparaat

Koppert test het product Trianum al langer in peen. Dit schimmelpreparaat kan ook in korrelvorm worden meegegeven in de zaaivoor.

Trianum zorgt voor een grotere natuurlijke weerstand tegen bodemziekten, zoals Cavity spot. Volgens Koppert zijn in de praktijk al goede resultaten geboekt.

Herwonnen fosfaat

Physiostart is een fosfaatmeststof dat bij rijentoediening de beginontwikkeling van peen stimuleert. Nieuw product van fabrikant Timac Agro is Physiostart P Plus, deze meststof bevat herwonnen fosfaat uit afvalwater van de fritesindustrie.

Het kruidenconcentraat Nemater van productent Pireco zorgt voor een betere weerbaarheid van het peengewas tegen bodem- en wortelaaltjes. Nemater kan als granulaat het beste breedwerpig worden verspreid over het in te zaaien perceel.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer