%27Vooral+aardappelen+last+van+warmte%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Vooral aardappelen last van warmte'

Voor akkerbouwers heeft het beregenen van aardappelen nu in het groeiseizoen de grootste meerwaarde.

Teeltadviseur Hans Ardon van Heyboer in Biddinghuizen vertelt dat de aardappelgewassen op akkerbouwbedrijven op dit moment het meest gevoelig zijn voor de gevolgen van de droogte en de hoge temperaturen.

Kans op verbranding

'Wij adviseren akkerbouwers om de aardappelen vooral 's avonds of 's morgens vroeg te beregenen en daarbij giften van 20 tot 25 millimeter aan te houden', aldus Ardon. 'Midden op de dag beregenen geeft nu kans op verbranding.'

Uien hebben volgens de teeltadviseur in deze periode minder last van de hitte. 'Als de bolvorming van de zaaiuien echt op gang komt, dan is het belangrijk dat het gewas voldoende vocht beschikbaar heeft.'

Kalibemesting

Ardon merkt in de praktijk dat aardappelpercelen die goed met kali zijn bemest, minder last hebben van een tekort aan vocht. 'Het belang van kali blijft vaak onderbelicht, terwijl het element in het gewas een grote rol speelt bij het transport van vocht.'

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer