Landelijk hoge phytophthoradruk

Verspreid over Nederland zijn op vrij grote schaal aantastingen van phytophthora in aardappelpercelen te vinden.

Landelijk+hoge+phytophthoradruk
© Nieuwe Oogst

Teeltspecialisten adviseren de aardappeltelers tijdens de loofgroeiperiode vooral de sterkste middelen te gebruiken.

'In de praktijk in Flevoland komen we veel beginnende aantastingen van phytophthora tegen in gevoelige aardappelrassen', zegt Foort Sandee van gewasbeschermingsfirma Heyboer in Biddinghuizen.

Veel aardappelopslag

De telers zijn volgens Sandee alert vanwege het gevaarlijke weer met veel infectiemogelijkheden, de explosieve loofontwikkeling en de vele aardappelopslag in andere gewassen.

Jan Salomons van DLV Plant bevestigt het beeld van de ziektedruk in Flevoland. ‘Met name in Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder zijn aantastingen te vinden. In Zuidelijk Flevoland lijkt de druk vooralsnog mee te vallen.’

Stopbespuitingen

Op percelen waar gemakkelijk vlekken te vinden zijn, adviseert DLV Plant om stopbespuitingen uit te voeren. Dit betreft twee of drie bespuitingen met sterk curatieve middelen en een interval van maximaal vijf dagen.

‘Doel van de stopbespuiting is het stilzetten van een actieve besmetting en daarmee voorkomen dat er veel nieuwe vlekken bijkomen’, legt Salomons uit.

Koos Arens, teeltadviseur bij Van Iperen in Westmaas, vindt dat in zijn werkgebied in de Hoeksche Waard en op het Eiland van Dordt de aantastingen van phytophthora in aardappelen nog meevallen.

Onder controle

‘Af en toe is wel een blaadje te vinden. Maar over het algemeen heb ik de indruk dat de aardappeltelers erbovenop zitten’, meldt Arens. Wel benadrukt hij dat er vanuit aangetast aardappelopslag ook in het zuidwesten wel degelijk ziektedruk is.

Arens adviseert zijn klanten om nu te kiezen voor de sterkste middelen en niet te veel risico’s te nemen met lange intervallen. ‘Gezien de sterke loofontwikkeling is er nu behoefte aan middelen die meegroeien met het gewas en die snel regenvast zijn.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer