Gele roest al vroeg in wintertarwe

Op een proefperceel van BASF en gewasbeschermingsfirma Heyboer in Flevoland zijn al vroeg in het seizoen aantastingen van gele roest te vinden.

Gele+roest+al+vroeg+in+wintertarwe
© Nieuwe Oogst

In de betreffende rassendemo op een akkerbouwbedrijf bij Biddinghuizen zijn de eerste verschijnselen van gele roest in minimaal vier verschillende rassen te vinden. Vlekken veroorzaakt door septoria komen in vrijwel alle rassen voor.

'Voor gele roest is dit extreem vroeg', aldus technisch adviseur Bert Westhoff van BASF. 'Vooral in gevoelige rassen als Asano en Lincoln komen we nu al de eerste aantastingen tegen. Dat blijkt ook in de praktijk.'

Curatieve werking

Als er geen winterperiode meer komt dan kunnen de vroege infecties doorzetten en zorgen voor een behoorlijke ziektedruk. 'Het betekent dan dat tarwetelers de voorbespuiting moeten uitvoeren met middelen met een sterke curatieve werking', zegt Westhoff.

'Eventueel kunnen ze een zogeheten T0-bespuiting overwegen om verdere opbouw van de schimmels tegen te gaan.' De vroege verschijning van gele roest heeft onder meer te maken met de opkomst van een nieuwe fysio die kan infecteren bij lagere temperaturen dan eerdere fysio's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer