'Er is grote behoefte om als boer je verhaal te vertellen'

Annely Langereis-Muilwijk en haar man Adrian hebben een melkveebedrijf met tweehonderd melkkoeien aan de rand van Ten Boer. Onderdeel van het bedrijf is Koe en Jij, waarin alles kan worden gebundeld wat met burgerbetrokkenheid te maken heeft. Met drie andere boerinnen richtte ze in 2010 Stichting De Boer op Noord op, waarvan ze voorzitter is.

%27Er+is+grote+behoefte+om+als+boer+je+verhaal+te+vertellen%27
© Persbureau Noordoost

Vanuit deze stichting heeft ze ook zitting in het Platform Boerderij Educatie Nederland. Ook vertelt ze eens in de vier weken op de regionale radio over de sector en verzorgde ze tot voor kort het weerpraatje van RTV Noord. Tot vorig jaar was Annely dagelijks bestuurslid van het Groninger Agrarisch Jongeren Kontakt.

Hoe is Koe en Jij onstaan?

'Toen we in 2011 een nieuwe stal wilden bouwen, kregen we veel vragen uit het dorp. We merkten dat er nog veel onwetendheid is over de sector. Wij proberen als boer midden in de maatschappij te staan en de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Dat is het doel van Koe en Jij en dat is ook onze passie.

'We waren al bezig met de boerderijeducatie en daar sloot Koe en Jij mooi bij aan. We hebben een speciale ruimte voor de activiteiten voor Koe en Jij gemaakt, waar we groepen kunnen ontvangen; van vergaderingen tot schoolklassen en van workshops tot familiefeesten.'

Hoe combineer je dat met een bedrijf met tweehonderd koeien en een gezin met vier kinderen?

'We hebben vaste medewerkers en we werken heel erg met protocollen. Niet alles valt te plannen, maar wel veel. Op maandag hebben we bijvoorbeeld onze vaste werkdag, dan komen er geen groepen. En schoolklassen komen alleen 's ochtends, dus dan heb je 's middags ook weer meer tijd om andere dingen te doen.

'Ook zonder Koe en Jij zouden we trouwens medewerkers hebben, want we vinden een sociaal leven belangrijk en tweehonderd koeien is natuurlijk best veel.

'We zijn allebei bestuurlijk actief. We blijven niet alleen op ons eigen bedrijf, maar hebben de uitdaging nodig om verder te kijken.
'Koe en Jij is trouwens vooral een familiegebeuren: met open dagen doen de kinderen ook volop mee en we hebben een groot sociaal netwerk dat we gelukkig kunnen inzetten.'

Verdien je er ook nog wat mee of is het puur idealisme?

'Je wordt er niet rijk van, laat ik dat voorop stellen. Natuurlijk is het idealisme, maar we proberen er nu wel een verdienmodel van te maken, zodat er ook nog wat overblijft. Maar bij de koeien moet het worden verdiend, ook bij ons.

'Aan de andere kant vind ik dat je best geld mag vragen als je je bedrijf openstelt voor activiteiten. De boer is nog te vaak de sluitpost bij veel evenementen. Dat een boer ruimte, tijd en materieel beschikbaar stelt moet in de ogen van veel mensen zomaar kunnen. Van die reep-chocola-mentaliteit moeten we af.'

Moet niet iedere boer zijn bedrijf openstellen voor de burger?

'Je moet als sector je verantwoording nemen bij wat je doet en dat doen wij op deze manier. Niet dat elke boer dit zou moeten of kunnen doen, maar het is ook niet goed als iedereen een hek om zijn bedrijf zou zetten en er geen koe meer buiten komt.

'Een boer heeft niet geleerd om te praten, maar om hard te werken. Boeren doen hun best, maar lopen steeds vaker tegen een publieke opinie aan die niet klopt.

'Je moet als sector niet constant in de verdediging schieten, maar vertellen wat je doet en waarom. Geen 'ja maar', maar dingen uitleggen voordat je lastige vragen krijgt.'

Wat wil je de mensen vooral vertellen?

'Dat ze een mening moeten vormen op basis van feiten en niet alleen afgaan op wat ze in de media en op internet zien en horen.
'We krijgen veel enthousiaste en belangstellende mensen op het erf, maar nog te weinig uit de hoek die we graag willen hebben, zoals Wakker Dier en de Partij voor de Dieren. Ze zijn van harte welkom, maar dan wel voor een goed gesprek en niet om ruzie met elkaar te maken.

'Ons bedrijf staat altijd open voor iedereen. Maar het staat niet open voor mensen met verkeerde bedoelingen. Ik schrik soms van de reacties op de sociale media. Je krijgt kippenvel als je leest hoe sommige mensen denken over ons als boeren. Ik wil niet gedoogd worden, maar gewoon midden in de samenleving staan.'

Stichting De Boer op Noord is door boerinnen opgezet. Is boerderijeducatie een typisch vrouwending?

'Er zitten ook mannen in het landelijk platform, dus die belangstelling komt echt wel van beide kanten. Je ziet dat er een grote behoefte is om als boer en boerin je verhaal te kunnen doen. Voedselonderwijs is erg belangrijk, want veel kinderen weten echt niet meer waar de melk vandaan komt. En dat geldt niet alleen voor kinderen overigens.

'Wij zijn met De Boer op Noord gestart in Groningen, maar gaan het nu uitbreiden in Friesland en Drenthe. Deelnemers moeten wel aan bepaalde eisen voldoen; daar is een kwaliteitskeurmerk voor ontwikkeld.

Je kunt over de sector vertellen, maar je kunt ook bestuurlijk het beleid mee bepalen. Liggen daar nog ambities?


'Ik heb enorm respect voor alle mensen die bestuurder zijn. Als je ziet hoeveel tijd en energie ze ergens in steken en als je dan leest hoeveel kritiek ze soms krijgen; ga er maar aan staan. Uit mijn bestuursperiode bij de GrAJK en nu in het landelijk platform weet ik hoeveel tijd besturen kost.

'Ik wil mijn steentje bijdragen aan de sector. Die uitdaging heb ik en blijf ik zeker houden. Ik wil niet alleen op mijn eigen bedrijf actief zijn. Dat is soms best een grote stap en om die wat gemakkelijker te maken, daarin wil ik me meer ontwikkelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer