Britse boerenleiders wijzen op gevolgen Brexit

Boerenleiders uit Wales en Schotland spreken hun zorgen uit over de gevolgen van een Brits vertrek uit de EU. Ondertussen belooft het ‘Vote Leave’-kamp dat de financiële steun aan boeren overeind blijft.

Britse+boerenleiders+wijzen+op+gevolgen+Brexit
© NVT

Vijf oud-voorzitters van de boerenbond NFU in Schotland hebben zich in een open brief afgekeerd van een Brexit. Volgens Jim Walker, Ian Grant, John Cameron, Nigel Miller en George Lyon zijn de Schotse boeren voor driekwart van hun inkomen afhankelijk van de EU.

Een Brexit zou volgens de oud-bestuurders de export van Schotse voedingsmiddelen en dranken ernstig schaden. Zo gaat 40 procent van het Schotse schapenvlees naar andere EU-landen.

Armoede

Voormalig leider Peter Kendall van de Britse Farmers Union is eveneens fel tegen een Brexit. Via Twitter liet hij vorige week weten dat het Leave-kamp boeren voor de gek houdt.

Voorzitter Glyn Roberts van de Farmers Union of Wales vreest voor decimering van de boerenstand als Groot-Brittannië uit de EU gaat. ‘De armoede op het platteland zal terugkeren naar proporties die we niet meer zagen sinds de jaren dertig.’

De voorstanders, verenigd in het comité Vote Leave, hebben in een open brief toegezegd dat ook na een vertrek uit de EU de steun aan de agrarische sector overeind blijft.

Controle

Onder de ondertekenaars zijn onder anderen voormalig burgemeester van Londen Boris Johnson en George Eustice, de huidige minister van Milieu en Voedsel onder premier David Cameron.

‘We kunnen ons geld effectiever verdelen als we er zelf weer controle over hebben’, zegt Eustice in het Britse blad Farmers Weekly. ‘Er zal meer dan voldoende geld zijn voor een nationaal agrarisch beleid.’

Twijfel

Onder Britse boeren is er nog veel twijfel over welke stem ze donderdag zullen uitbrengen bij het EU-referendum.

Uit een enquête van de universiteit van Exeter blijkt dat 17,7 procent denkt dat het subsidieniveau gelijk zal blijven na een Brexit. Bijna 46 procent van de Britse agrariërs zegt daarom dat het verstandiger is om in de EU te blijven, 35,5 procent is voor een vertrek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer